Uručeni certifikati ovlaštenim predavačima iz oblasti javnih nabavki

0
492
Svečanost dodjele certifikata ovlaštenim predavačima iz oblasti javnih nabavki

Ministar pravde Josip Grubeša danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prisustvovao svečanoj dodjeli certifikata ovlaštenim predavačima iz oblasti javnih nabavki BiH u okviru IPA II projekta ‘Jačanje sistema javnih nabavki u BiH’.
Agencija za javne nabavke počela je sa implementacijom ovog IPA II projekta od 18.2.2019. godine. U okviru projekta najvažnije aktivnosti su usklađivanje zakonodavstva BiH s pozitivnom praksom i propisima Evropske unije, obuka oko 2.500 službenika za javne nabavke, te priprema modela standardne tenderske dokumentacije. Projekt je od velikog značaja za javne nabavke u BiH i njegova ukupna vrijednost je 2 miliona eura.
Ministar Grubeša istaknuo je važnost IPA II projekta za cjelokupan sistem javnih nabavki u BiH, potencirajući pri tomu da se to provede kroz adekvatna zakonska rješenja i otklone problemi u praksi.
Također je naglasio ozbiljnost rada certicifiranih predavača, kao i značaj prijenosa njihovog znanja i iskustva službenicima koji rade na poslovima javnih nabavki u institucijama na svim nivoima vlasti te je nužno da se ova obuka učini obligatornom, kao i da se prava i obaveze službenika za javne nabavke jasno definiraju, s ciljem kvalitetnijih postupaka javnih nabavki.