Uručeni ugovori o dodjeli stipendija za 331 studenta povratnika

Ukupna vrijednost ugovora je 341.200 KM, a stipendije iznose od 1.000 do 1.200 KM, ovisno od godine studija

0
363
Podrška mladima da okončaju svoje obrazovanje u BiH i u njoj ostanu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu potpisao i uručio ugovore o dodjeli stipendija studentima povratnicima. Ukupna vrijednost ugovora je 341.200 KM, a stipendije iznose od 1.000 do 1.200 KM, ovisno od godine studija.
U obraćanju, federalni premijer Fadil Novalić kazao je da Vlada FBiH putem Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica već deset godina implementira ovaj program, te da podrška neće izostati ni u narednom periodu.
“Ovo je značajna podrška mladima da okončaju svoje obrazovanje u BiH i u njoj ostanu. Po završetku fakultetskog obrazovanja, ovi mladi ljudi neće ostati bez podrške prilikom prvog zaposlenja ili pokretanja vlastitog biznisa”, kazao je premijer Novalić.
Na javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prijavilo se ukupno 350 studenata, a 331 je ispunio uslove.
“Radi se o djeci iz 38 općina i gradova Republike Srpske od kojih najviše njih dolazi iz Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice, itd. Najvažnije je da je jedan značajan broj studenata korisnici od početka svog studiranja pa do danas, a ove godine smo izdvojili nešto više sredstava uspješnijim studentima”, kazao je ministar Ramić.
Pozvao je studente da se uključe i u druge programe ovog ministarstvo, ističući javne pozive za podrške zapošljavanju za područje RS, koji su u toku.
“Start-up je do 15.000 KM, zavisno od toga šta je djelatnost. To je jedan vid podrške, prije svega, mladim ljudima da za sebe kreiraju neke poslovne prilike, jer jedan značajan broj njih neće imati pristup javnim institucijama i službama”, kazao je ministar Ramić.
Vladi FBiH i ministru Ramiću zahvalnost su u svoje i uime studenata izrazile stipendistice Selma Zulum iz Bosanske Gradiške, koja studira na Pravnom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Samra Halilović iz Srebrenice, koja je završna godina prvog ciklusa politologije, međunarodnih odnosa i diplomatije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.