Usaglašen sporazum za restrukturiranje rudnika u sastavu EPBiH, struja neće poskupjeti

0
302
Dogovoreno je da će zbrinjavanje viška radnika u rudnicima biti rađeno na socijalno prihvatljiv način

Predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH danas su u Sarajevu usaglasili sporazum o restrukturiranju rudnika koji bi tokom dana trebao biti potpisan.
Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić izjavio je nakon sastanka da sporazum predviđa da Elektroprivreda BiH (EPBiH) osigura sredstva za penzionisanje svih uposlenika rudnika koji će do kraja godine steći uslove za penziju.
“Također, usaglašeno je da će zbrinjavanje viška radnika u rudnicima biti vršeno na socijalno prihvatljiv način”, naveo je Džindić, te dodao da se sporazumom EPBiH obavezuje na nastavak investicija u rudnike.
Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da članovi njihovog pregovaračkog tima imaju razloga za zadovoljstvo jer je riješeno ključno pitanje penzionisanja značajnog dijela radnika. Naglasio je da je neophodno suprotstavljanje negativnom utjecaju lokalnih politika na rudnike i energetski sektor kako bi postignuti sporazum imao šansu.
Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je da je usaglašeno kompromisno rješenje, te da postizanje sporazuma znači da neće doći do poskupljenja električne energije, kako je ovih dana bilo najavljivano.
Andelija je dodao i da su u EPBiH donijeli odluke o zbrinjavanju viška uposlenih i nastavku investicija. Kazao je da EPBiH ima 125 miliona KM za zbrinjavanje viška radnika te 135 miliona KM za nastavak investiranja.