USAID ‘Diaspora Invest’ nudi tehničku podršku kompanijama u BiH

0
310
Projekat želi odgovoriti i na izazove pandemije Covid-19 sa kojim su se suočile dijasporske investicije

USAID Projekat ‘Diaspora Invest’ raspisao je danas redovni poziv za prijavu kompanija za tehničku podršku i poslovno savjetovanje, koje je fokusirano na firme mlađe od pet godina.
Između ostalog, Projekat želi odgovoriti i na izazove pandemije Covid-19 sa kojim su se suočile brojne dijasporske investicije. Program tehničke podrške se realizira u sklopu redovnih aktivnosti Biznis centra bh. dijaspore.
“Tražimo kompanije u BiH u kojima postoji suvlasnički udio bh. građana koji žive i rade u inostranstvu, odnosno koji su članovi bh. dijaspore, ili ljudi koji su se vratili iz inostranstva u posljednje tri godine. Pored toga, podrška se odnosi i na preduzeća koja imaju određenu vrstu dokazive poslovne veze s bh. dijasporom, kroz saradnju u pristupu stranim tržištima, razmjeni znanja i slično. Do sada smo imali priliku raditi sa preko 100 kompanija, te želimo nastaviti pružati podršku i savjetovanje novim investicijskim projektima u BiH”, poručuju iz USAID Projekta ‘Diaspora Invest’.
Projekat nudi podršku kroz poslovno savjetovanje, angažovanje konsultanata za razvoj različitih segmenata poslovanja, razvoj digitalnih online platformi kompanija, promotivnih priča, certificiranje za proizvodnju i različite procese u radu, učešće u stručnim obukama, treninzima i edukacijama zaposlenika.
“Tehnička podrška je prvenstveno usmjerena na kvalificirane kompanije iz sektora poljoprivrede, turizma, informacijsko komunikacijskih tehnologija, metaloprerađivačke industrije, drvne industrije, druge prerađivačke industrije i energetike. Važno je naglasiti da poziv obuhvata kompanije registrovane kao društva sa ograničenom odgovornošću, a ne uključuje zadruge i obrte”, dodaju iz USAID Projekta ‘Diaspora Invest’.