Uskoro počinje gradnja podionice Ponirak – Vraca kod Zenice

0
981
Poddionica Ponirak – Vraca duga je 2,65 km, a najznačajniji objekat je tunel Zenica dug oko 2,5 km

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru sutra će biti potpisan ugovor o izgradnji poddionica Ponirak – Vraca na dionici autoceste Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), saopćeno je iz ove kompanije.
Ugovor će potpisati direktor Autoceste FBiH Adnan Terzić i Hamed Ramić, direktor kompanije Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-asfalta.
Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 miliona eura.
Trasa autoceste poddionica Ponirak- Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.
Poddionica Ponirak – Vraca duga je 2,65 km, a najznačajniji objekat na poddionici je tunel Zenica dužine 2475 m lijeva cijev i 2420 m desna cijev. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.
Potpisivanjem ovog ugovora u zeničkoj regiji bit će u izgradnji pet dionica za novih 20 kilometra moderne autoceste na Koridoru 5c.