Uskoro počinje izgradnja dionice Poprikuše – Nemila na Koridoru 5c

0
434
Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila na Koridoru 5c

U sjedištu JP Autoceste FBiH danas je potpisan Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5c, dionica Poprikuše – Nemila.
Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić, uime investitora, i projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Evren Utku Gök, uime izvođača radova, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, u svojstvu svjedoka Autocesta FBiH, i Muamer Hajduk, svjedok izvođača radova.
Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila je 208.059.247,42 eura s PDV-om, odnosno 177.828.416,60 eura bez PDV-a. Izgradnja ove dionice će biti finansirana sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 70 miliona eura, 90 miliona eura Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 miliona eura osiguranim u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
“Izražavam zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak sjevera BiH. Izgradnja autoceste na Koridoru 5c je najprioritetniji infrastrukturni projekt, jer smo svjesni značaja ulaganja u infrastrukturu i moderno prometno povezivanje. Izražavam nadu da ćemo zajednički nastaviti u ovom pravcu i realizirati ovakve i slične projekte, u čemu će Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dati svoj doprinos”, kazao je ministar Lasić.