Uspješna poslovna godina za dm: Promet porastao 20,16%, na 272,7 miliona KM

U narednoj poslovnoj godini dm će nastaviti s ulaganjem u svim segmentima poslovanja, a planirane investicije iznose 12,1 miliona KM. Planirano je i blizu 150 novih radnih mjesta, te proširenje maloprodajne mreže za još pet novih prodavnica

0
2332
Predstavljeni poslovni rezultati kompanije dm, koja je zadržala status drogerijskog lidera na bh. tržištu

Kompanija dm drogerie markt obilježila je još jednu, 16. po redu, uspješnu poslovnu godinu. Rezultati koji su predstavljeni na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, potvrdili su da je dm zadržao status drogerijskog lidera na bh. tržištu uz rast prometa od 20,16% u odnosu na proteklu godinu.
Damir Šlosel, direktor dm-a u Bosni i Hercegovini istakao je da je unatoč izazovima s kojima se u ovoj godini suočilo globalno, ali i bh. tržište, kompanija dm poslovnu 2021/2022. godinu (1.10.2021 – 30.9.2022) završila s ostvarenim prometom od 272.718.900 KM.
“Pored 14.382 proizvoda po uvijek povoljno cijenama, kojima su obuhvaćeni i proizvodi 28 dm robnih marki, našim kupcima ponudili smo nove usluge uvođenjem dm active beauty programa lojalnosti uz koji mogu sakupljati bodove i tako ostvariti dodatne uštede te nedavno otvoreni dm online shop. Temelje toga čine kontinuirane investicije u sve segmente našeg poslovanja pa smo u centralu, distribucijski centar, IT opremu te preuređenje postojećih i otvorenje novih dm prodavnica uložili više od 10 miliona KM”, rekao je Šlosel.
Otvaranjem 4 nove dm prodavnice u Velikoj Kladuši, Gradišci, Bosanskoj Krupi i Sarajevu, dm je prodajnu mrežu proširio na 84 prodavnice, a ulaganja kompanije nastavljena su i u polju društveno odgovornog djelovanja i razvoja 1.011 zaposlenika.

Šlosel je istakao da će i u narednoj godini nastaviti s ulaganjem u svim segmentima poslovanja

Šlosel je istakao da će i u narednoj poslovnoj godini nastaviti s ulaganjem u svim segmentima poslovanja. Jedan od fokusa poslovanja je i nastavak ulaganja u novi dm online shop i ‘Moj dm’ aplikaciju, koji je već u prvim danima nove poslovne godine zabilježio veliku posjećenost.
Osim toga, planirano je i blizu 150 novih radnih mjesta, proširenje maloprodajne mreže za još pet novih prodavnica. Iznos ukupnih planiranih ulaganja je 12,1 miliona KM, istakao je Šlosel.
Direktor dm-a u BiH je najavio i mogućnost povećanja plata zaposlenicima (kao što je to urađeno početkom 2022), pa čak i vanredne finansijske pomoći u narednoj godini, ukoliko se nastave inflatorna kretanja.

Uvođenje dm active beauty programa lojalnosti

Početkom kalendarske godine, uveden je dm active beauty program lojalnosti, prvi u BiH koji se realizuje isključivo putem mobilne aplikacije i digitalne kartice, a sve u duhu korištenja nove tehnologije koja će kupcima olakšati svakodnevnicu.
“Korištenjem dm active beauty aplikacije, registrovani članovi programa na jednostavan način mogu sakupljati bodove i ostvariti uštede. Tako se tokom samo devet mjeseci aktivnog korištenja programu pridružilo 244.000 članova, koji su iskoristili 1,6 miliona kupona za dodatne pogodnosti. Na taj način kupci su sakupili 174,7 miliona bodova koje su u dm prodavnicama iskoristili kao sredstvo plaćanja u vrijednosti od 1,3 miliona KM. Udio active beauty prometa u ukupnom prometu firme prešao je jednu trećinu, a nedavnim otvaranjem dm online shopa i uvezivanjem ‘Moj dm’ računa s dm active beauty računom našim kupcima želimo ponuditi dodatne mogućnosti za uštedu”, izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga.

Osluškivanje potreba zajednice

Uspješno poslovanje kompanije dm ogleda se i u konstantnom radu na unapređenju kvaliteta života cjelokupne zajednice u kojoj posluje. Tako je tokom poslovne godine 2021/22. dm u različite kampanje uložio više od 163.000 KM.
Prva realizirana kampanja iz domena društvene odgovornosti bila je Giving Friday, kada je na dan koji je u svijetu poznat kao Black Friday, dm iznos od 5% ukupnog prometa izdvojio za podršku radu narodnih kuhinja širom BiH te tom donacijom osigurao 8.655 obroka ukupne vrijednosti 39.908 KM.
“Tokom godine podržali smo realizaciju 17 ekoloških projekata u okviru kampanje {ZAJEDNO} za bolje sutra pa je u unapređenje životnih uslova u protekloj poslovnoj godini uloženo više od 60.000 KM. Sada već tradicionalna, 5. ženska dm utrka ponovo je izazvala veliki interes žena širom BiH, a donacijom od uplaćenih kotizacija podržali smo kampanju borbe protiv menstrualne stigme i tako zajedno s našim kupcima osigurali besplatne menstrualne uloške za 7.000 učenica srednjih škola Kantona Sarajevo u vrijednosti od 11.576,51 KM”, izjavila je Kristina Ćosić, voditeljica Logistike.
I ove godine, u saradnji s lifestyle portalom Bonjour.ba dm nastavlja uspješnu FEEL GOOD priču kreirajući treće izdanje majice SAVRŽENA čijom prodajom je osigurano 9.000 KM koje će biti usmjerene u podršku domaćim poduzetnicama.
U okviru dm-ove kampanje Inspiracija, bh. street art umjetnici su oslikali izloge dm prodavnica u Mostaru i Banjoj Luci te mural na zidu sarajevske dm prodavnice na Grbavici te na taj način ponudili kreativni odgovor na pitanje ‘Šta nas ljude čini lijepima?’.
“U vremenu globalnih izazova, kampanjom ‘Inspiracija’ i saradnjom s bh. umjetnicima željeli smo podsjetiti koliko je važno obogatiti svakodnevnicu doživljajima i trenucima koji se pamte”, izjavila je Alma Aščić-Efendić, voditeljica Finansija i Kontrolinga.
Kao poslovna zajednica koja ima snažan fokus na održivosti i osviještenosti u svim segmentima poslovanja, kompanija dm, u cilju da što više ‘ozeleni’ svoje poslovanje početkom poslovne godine 2021/22, nabavila je prvi električni automobil, koji je stavljen na korištenje svim zaposlenicima. Uz vozilo, u krugu dm centrale instalirana je i stanica za punjenje električnih automobila koju mogu koristiti, uz dm zaposlenike i poslovni partneri te posjetioci centrale.
U tom duhu, uvođenjem stanica za punjenje deterdženata u dm prodavnice u Banjoj Luci i Mostaru, kupcima je omogućeno ponovno punjenje eko deterdženata u jednom kupljene boce. U dm prodavnicama, distribucijskom centru i centrali sakupljeno je više od 575.000 kg kartonskog, plastičnog, staklenog i metalnog otpada koji će dalje biti adekvatno zbrinut sa što manjim negativnim posljedicama na okolinu.
Kao nastavak filantropskog djelovanja u društvu dm kompanija u protekloj poslovnoj godini potpisala je i Ugovor o pristupanju Filantropskom forumu BiH a u sklopu kojeg kao članica daje svoj značajan doprinos u pozicioniranju filantropije, jedne od temeljnih vrijednosti bh. društva.

Vanredno povećanje plata i isplata jednokratne pomoći

Svjesni izazovnog vremena i kretanja na globalnom i lokalnom tržištu, zaposlenicima je tokom godine u dva navrata povećana plata, prvi put 9,5% u januaru i 9% u maju.
“Imajući u vidu izazove s kojima se susrećemo lokalno i globalno, pored povećanja plata, prihvatili smo prijedlog Vlade FBiH, na osnovu koje je svih 1.011 dm zaposlenika dobilo jednokratnu novčanu pomoć. Iako se pogodnost jednokratne pomoći bez oporezivanja odnosila samo na zaposlenike s područja FBiH, mi smo odlučili isplatiti ovu novčanu pomoć svim zaposlenicima, dakle i na području RS i Brčko distrikta što čini sveukupni bruto iznos od više od 1,2 miliona KM. Osim toga, uz redovne sistematske i stomatološke preglede, kontinuirano radimo na osnaživanju i razvoju ličnih potencijala zaposlenika, ulažemo u njihovo stručno usavršavanje te im pružamo mogućnosti dodatnih edukacija na temu zdravlja koje pripremaju i realiziraju dm ambasadori zdravlja”, izjavila je Emina Mušinović, voditeljica Razvoja ljudskih resursa, Kadrovske službe i Informatike.
Na tragu toga, a na osnovu istraživanja portala mojposao.ba u kojem je sudjelovalo 11.000 ispitanika iz cijele zemlje, dmBiH je ponovo osvojio titulu ‘Najpoželjniji poslodavac u BiH’, i to u tri kategorije: u ukupnom poretku, u sektoru maloprodaje, ali i u posebnoj kategoriji Najinkluzivniji poslodavac.

 dm BiH i dm grupa u brojevima 

Kompanija dm u BiH je dio internacionalne grupe koja je osnovana 1973. godine u Njemačkoj. Danas posluje u 14 zemalja: Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Italiji, Poljskoj te Bosni i Hercegovini.
Prodajna mreža dm-a širom BiH trenutno broji 84 prodavnice, a na nivou dm grupe čak 3.945 prodavnica. U BiH je ukupno 1.011 zaposlenih što je udio od 1,4% u odnosu na nivo dm grupe koja broji 71.620 zaposlenih. Inače, godišnji promet dm-a u BiH iznosi 272,71 milion KM, a na ukupni promet dm grupe oko 13,58 milijardi eura.