Uz ICT Cortex do digitalne Crne Gore

0
421
Predstavnici crnogorske IT zajednice održali su osnivačku skupštinu udruženja ICT Cortex

Predstavnici crnogorske IT zajednice (iz kompanija Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Codeus, Codingo, Coinis, Data Design, Dev Club, Fleka, Logate, Oykos Development) koja zapošljava 50% kadrova u IT sektoru i stvara 10% ukupnog izvoza Crne Gore, održali su 1. marta ove godine osnivačku skupštinu udruženja ICT Cortex i time zvanično formirali ovo strukovno udruženje.
Članice osnivači će za potrebe ovog projekta izdvojiti više od milion eura, a očekuje se i podrška države kroz privatno-javno partnerstvo.
Na osnivačkoj skupštini Udruženja usvojen je Statut i izabrani članovi Upravnog odbora: NenadNovović (Amplitudo), Sanja Gardašević (Alicorn), Dejan Petković (Coinis), Branimir Bukilić (Data Design), Miloš Milošević (Fleka), Ivica Tatar (Logate), Filip Anđelić (Oykos Development)
Za predsjednika Skupštine izabran je Branimir Bukilić, dok je Sanja Gardašević predsjednica Upravnog odbora.
“Udruženje će doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da ova grana privrede postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode države”, istakla je Sanja Gardašević.
U naredne tri godine ICT Cortex će voditi Tarik Zaimović, osnivač i direktor kompanije Bild studio sa dugogodišnjim iskustvom u IT industriji, a u njegov timu će biti stručnjaci iz oblasti komunikacija, projektnog menadžmenta, edukacije, marketinga i prodaje: Vesna Purić, Tanja Dukić, Ferida Mandić, Valentina Beg Deljanin i Milena Aković.
“Imajući u vidu jedan od glavnih problema IT industrije koji se odnosi na manjak stručnih kadrova, 70% pomenutog budžeta Udruženja biće usmjereno na edukaciju, odnosno stvaranje novih i jačanje postojećih kadrova”, kazao je Zaimović na osnivačkoj skupštini.
Kroz programe edukacije Udruženja Cortex, planira se stručno osposobljavanje najmanje 200 osoba godišnje, sa ciljem da barem 50% bude zaposleno.
Kroz planirane studijske posjete udruženja, cilj je da se stvori partnerska mreža kompanija i investitora koja će generisati dodatni izvoz kroz IT usluge i proizvode.