Uz podršku EU kompanija Vimar iz Visokog izgradila nove pogone za izvoz proizvoda

0
431
EU ambasador Johann Sattler posjetio kompaniju Vimar u Visokom

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EUu BiH Johann Sattler danas je posjetio kompaniju Vimar Groupe d.o.o. u Visokom.
Mesna industrija Vimar bavi se preradom mesa preko 30 godina. U 2020. godini, uz podršku Evropske unije, kompanija Vimar izgradila je nove proizvodne pogone i kupila nove moderne mašine za preradu mesnih proizvoda, što im je u konačnici omogućilo da svoje proizvode u budućnosti plasiraju na tržištu Evropske unije. Pored toga, kompanija Vimar kroz ovu investiciju bilježi značajan porast proizvodnje kao i otvaranje novih radnih mjesta.
EU ambasador Sattler zajedno sa predstavnicima kompanije Vimar obišao je najprije stare tradicionalne pogone, iz kojih su krenule uspješne priče kompanije Vimar. Posjeta je potom nastavljena kroz nove moderne pogone ove kompanije.

Sattler: Kompanija Vimar bi uskoro trebala početi izvoziti i na tržište EU

“Kroz projekte EU4AGRI i EU4BUSINESS podržavamo bh. privrednike da iz pandemije izađu snažni i spremni za poslovanje. Vimar je sjajan primjer nekada male firme koja je uz podršku EU izrasla u veliku kompaniju, koja bi uskoro trebala početi izvoziti i na tržište Evropske unije“, istakao je Johann Sattler.
“Posebno je važno istaći da je upravo jučer stigla odluka Komisije Ureda za veterinarstvo BiH koja je dala preporuku da se kompaniji Vimar dozvoli izvoz proizvoda od mesa peradi i rasječenog mesa peradi na tržište Evropske unije. Svoje proizvodne kapacitete kompanija Vimar proširila je upravo kroz zajedničku investiciju sa EU4BUSINESS projektom Evropske unije“, kazala je Ehlimana Ajdin, direktorica kompanije Vimar.
Kompanija Vimar jedan je od korisnika bespovratnih sredstava projekata EU4BUSINESS i EU4AGRI koje Evropska unija finasira za razvoj privatnog sektora u BiH, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te oporavak od krize prouzrokovane Covid-19 u BiH.
Kroz EU4BUSINESS, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći. U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. EU je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava.