Velika Britanija i EU konačno postigli trgovinski sporazum o Brexitu

0
553
Pregovori završeni: Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica EK Ursula von der Leyen

Evropska unija i Velika Britanija postigle su danas sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita, sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova.
Informacija o sporazumu je saopćena nakon završnog telefonskog razgovora između britanskog premijera Borisa Johnsona i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.
Von der Leyen je nakon postignutog sporazuma izjavila da je ‘napokon postignut sporazum’ te da će pravila tržišnog natjecanja ‘biti poštena’, obećavajući da će se pravila i standardi EU poštivati.
Ona je dodala da će Velika Britanija i Evropska unija nastaviti saradnju na svim područjima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promjene, energija, sigurnost i transport.
Von der Leyen je također potvrdila da je dogovoreno pet i po godina ‘pune predvidljivosti za ribarske zajednice’.
Britanski premijer Boris Johnson u svom obraćaju javnosti kazao je da je Velika Britanija uspjela dogovoriti najveći trgovinski sporazum do sada. Poručio je da će sporazum omogućiti izvoznicima da još više posluju ‘s evropskim prijateljima’.
Britanski premijer je kazao da će prvi put od 1973. biti neovisna obalna država s potpunom kontrolom svojih voda, dodavši da će ribarskim zajednicama pomoći sa 100 miliona funti za modernizaciju flote.
Johnson je kazao kako su sporazumom zaštićena radna mjesta, da će se britanski proizvodi u EU prodavati bez carina i kvota i da Britanija vraća kontrolu nad svojim međunarodnim vodama.
Govoreći o pregovorima, Johnson je rekao da su ‘rasprave ponekad bile žestoke, ali na kraju smatra da je ovo dobar posao za cijelu Evropu’ te da će postojati uzajamno poštovanje i priznanje, prenosi Index.hr.
Glavni evropski pregovarač u ovom sporazumu Michael Barnier je potvrdio da sporazum sada moraju ratificirati britanski i evropski parlament te svih 27 država članica EU.
Podsjetimo, Velika Britanija je iz Evropske unije izašla u januaru ove godine i imala rok do 31. decembra da postigne trgovinski sporazum s Briselom. Međutim, pregovori se nisu pomicali gotovo godinu dana zbog tri ključna pitanja oko kojih nijedna strana nije htjela popustiti – ribarstvo, jednaka prava i upravljanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here