Veliki interes Kineza za turističku ponudu BiH

0
1256
Ministar Šarović na Globalnom turističkom ekonomskom forumu u Kini

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvuju na Globalnom turističkom ekonomskom forumu 2017 (Global Tourism Economy Forum, GTEF), koji se od 16. do 17. oktobra 2017. godine održava u Makau. Ovaj događaj predstavlja šansu za javni i privatni sektor iz cijelog svijeta, da promoviše svoju turističku ponudu i razvije mogućnosti saradnje i investicija.
Učešće na GTEF forumu je od izuzetne je važnosti za privlačenje turista, jer je Kina najveći izvor turista posljednjih godina i daje najveći doprinos globalnim prihodima od turizma. Dajući aktivan doprinos ovom prestižnom događaju, ministar Šarović je govorio o značaju javno-privatnog partnerstva u jačanju ekonomije, posebno u sektoru turizma, te o potrebi jače podrške države privatnom sektoru.
Za turističku ponudu BiH, koju je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, uz pomoć Spoljnotrgovinske komore BiH i nadležnih entitetskih ministarstava, predstavilo na zajedničkom štandu 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, izraženo je veliko interesovanje, kako od strane kineskih tako i drugih posjetilaca iz zemalja regiona.
Globalni turistički i ekonomski forum je vodeća međunarodna platforma za promociju održivog razvoja međunarodne turističke industrije, gdje se fokus stavlja na Kinu i kinesko turističko tržište. GTEF okuplja brojne međunarodne vlade i lidere u turističkoj industriji.