Veliko istraživanje J.D. Powera: Novi automobili sve su nekvalitetniji!

0
413
Najviše problema je s infotainment sistemima. Sistemi pomoći u vožnji također često uzrokuju probleme

Novi automobili imaju sve više nedostataka, prema godišnjem istraživanju organizacije za zaštitu potrošača J.D. Power. Anketa je provedena s 84.165 američkih kupaca automobila, ali je značajna i na globalnom nivou.
Rezultati ankete o zadovoljstvu nikada nisu bili ovako loši. Istraživanje je pokazalo da je identificirano 180 problema na 100 automobila ili u prosjeku 1,8 problema po automobilu. To je povećanje od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je ujedno i najlošiji rezultat otkako se provodi istraživanje. Prethodnih godina pouzdanost se povećavala svake godine.
“S obzirom na brojne izazove s kojima su se proizvođači automobila i trgovci morali suočiti u prošloj godini, donekle je iznenađujuće da kvaliteta novih vozila nije još dramatičnije pala”, rekao je David Amodeo, direktor globalne automobilske industrije u J.D. Poweru.
Dalje se ističe da proizvođači automobila lansiraju vozila koja su tehnološki složenija u godinama u kojima je bilo mnogo nestašica kritičnih komponenti te da su najistaknutiji problemi s čipovima.
Navodi se i da premium modeli dolaze s najviše problema. Na ovim modelima je više tehnoloških inovacija nego u jeftinijim automobilima. Dobrim rezultatima izuzetak su Lexus i Genesis, prenosi Revija HAK.
Istraživanje je pokazalo da je najviše problema s infotainment sistemima. Sistemi pomoći u vožnji također često uzrokuju probleme. Posebno se spominju sistemi za ostanak u prometnoj traci. Navodi se i da su električni modeli i plug-in hibridi osjetljiviji od automobila samo s motorom s unutarnjim sagorijevanjem. Istaknuto je i da Tesla ima bolje rezultate od ostalih električnih automobila.
Američka istraživačka kompanija J.D. Power ocjenjuje pouzdanost novih automobila već 36 godina, a istraživači prate broj nedostataka koji se javljaju u prvih 90 dana vlasništva za sve modele.
Ovo je pregled nedostataka po markama automobila…