VINCI Airports zainteresovan za koncesioni ugovora za razvoj aerodroma u Banjaluci

0
133
Premijer Višković razgovarao sa direktorom VINCI Airportsa Emanuelom Menantom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predstavnicima kompanije Vansi (VINCI Airports) na čelu sa direktorom za SAD, Sjevernu i Istočnu Evropu i Jugoistočnu Aziju, Emanuelom Menantom.
Razgovarano je o mogućoj saradnji kroz javno-privatno partnerstvo Vlade RS i kompanije Vansi oko koncesionog ugovora za razvoj aerodroma u Banjoj Luci.
Takođe, kompanija Vansi ima potpisane koncesione ugovore sa Vladom Srbije, koji se odnosi na razvoj, investiranje i uređenje aerodroma ‘Nikola Tesla’ u Beogradu nad kojim ima koncesiju u trajanju od 25 godina. Prema ovom modelu kompanija Vansi se obavezala na investiciju od 700 miliona eura u ovaj aerodrom, od kojih je 300 miliona već realizovano.
Kroz koncesionu oblast svog razvoja kompanija Vansi vrši ulaganja u aerodrome, koja podrazumijeva razvoj svih pratećih aerodromskih sadržaja. Predstavnici ove kompanije izrazili su spremnost za saradnju sa Vladom RS, i aerodromom Banja Luka.
Direktor Emanuel Menanto predstavio je način na koji Vansi ulaže u aerodrome Srbije i druge nad kojima ima koncesiju, kao i način poslovanja kompanije. Takođe, kompanija Vansi razvija, finansira, gradi i upravlja sa 53 aerodroma u 12 zemalja Evrope, Azije i američkog kontinenta, obezbjeđujući svoje investicione kapacitete i znanje u optimizaciji operativnih performansi, modernizaciji infrastrukture i upravljanje njihovom ekološkom tranzicijom.