Vlada Brčko distrikta usvojila Program mjera za pomoć privrednicima

0
225
Usvojen Program mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu kojima je zbog Covid-19 zabranjen rad

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila je Program mjera za pomoć privrednim subjektima na području Brčkog kojima je zbog pandemije koronavirusa zabranjen rad.
Ovaj program se odnosi na finansijsku pomoć preduzećima, preduzetnicima i poslovnim jedinicama kojima je naredbom Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta rad zabranjen od 22. novembra 2020. godine kada je od 22 sata nastupio i policijski sat na području Distrikta.
Djelatnici koji su obuhvaćeni ovim programom su hoteli i sličan smještaj, ostali smještaj, gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, ostali kopneni prevoz putnika, djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, djelatnosti pripreme i usluživanja pića, djelatnosti kockanja i klađenja i fitnes centri.
Korisnici ovog programa koji ispunjavaju uslove i kriterije imat će pravo na nadoknadu bruto plata u visini isplaćenih bruto plata u oktobru 2020. godine.
Visina sredstava za subvenciju nadoknade isplaćene bruto plate u periodu zabrane utvrdit će se na osnovu zaprimljenih zahtjeva po javnom pozivu, po ovom programu srazmjerno broju dana trajanja zabrane rada, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.
Iz Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta kazali su da korisnici ovog programa uskoro mogu očekivati i objavljivanje javnog poziva.