Vlada FBiH i međunarodni partneri predvode reformu vodnih usluga

0
553
Federalni ministar Dedić istakao značaj reformskih procesa u sektoru vodnih usluga

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je, na Međunarodni dan voda, u Sarajevu organiziralo prezentaciju Programa za unapređenje vodnih usluga u FBiH i Metodologije utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH.
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da se reforme planiraju provoditi postepeno i opciono u lokalnim zajednicama.
Uime BH Water Alliance, koja okuplja međunarodne razvojne partnere, šef kooperacije pri Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero je ukazao na potrebu reformskih procesa u sektoru vodnih usluga, te pozdravio usvajanje navedenih dokumenata koji će omogućiti nastavak razvojnih projekata u Federaciji BiH.
Šef Ureda Svjetske banke za BiH Christoper Sheldon je upoznao prisutne s Projektom modernizacije sektora vodnih usluga u BiH čija bi implementacija uskoro trebala započeti u BiH.
Tokom današnje prezentacije ovih dokumenata istaknuto je kako vodovodna komunalna preduzeća ne ostvaruju dovoljno prihoda da bi bila samoodrživa, a prosječni nivoi prihoda od izvršenih vodnih usluga ne pokrivaju troškove rada i održavanja.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana voda je ‘Podzemne vode‘, a tokom prezentacije je istaknuto da BiH ima kvalitetne izvore pitke vode, te da se trebaju učiniti dodatni napori kako bi oni ostali čisti i zaštićeni. Poslana je i poruka o prirodnim vodnim bogatstvima naše zemlje, te značaju podizanja svijesti o potrebi zaštite izvorišta i kupovine voda domaćih proizvođača.