Vlada FBiH: Izmjene Zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje radi smanjenja troškova

0
353
Izbor projektnih prijedloga i potencijalnih korisnika vršiće Komisija koju je imenovala Vlada FBiH

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.
Institut ima odjeljenja za prvostepeni postupak medicinskog vještačenja u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću i Livnu, a prema potrebi može organizovati neposredan rad ljekara vještaka i komisija i u drugim mjestima, odnosno prostorijama, koje na raspolaganje mogu staviti zdravstvene i ustanove socijalne zaštite. Sjedište odjeljenje za drugostepeni postupak medicinskog vještačenja je u Sarajevu, a ono svoj rad, po potrebi, organizuje tamo gdje ima prvostepenih predmeta.
Radi potrebe provjere medicinske dokumentacije, odnosno obavljanja dodatnih pregleda s ciljem što objektivnijeg medicinskog vještačenja, Institut može organizovati posebne specijalističke preglede u vlastitim prostorijama ili u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, pri čemu Institut ima pravo angažovanja vanjskih saradnika. Prilikom organizovanja rada ljekara vještaka i komisija odjeljenja za prvostepeni i drugostepeni postupak, bit će poštovana nacionalna zastupljenost zaposlenih.
Kako je obrazloženo, predložene izmjene se prioritetno odnose na organizaciju, strukturu, poboljšanje kadrovskih kapaciteta u pogledu načina rada Instituta, odnosno otklanjanje uzroka dodatnih troškova u radu Instituta, koji postoje u zakonu koji je trenutno na snazi.