Vlada FBiH traži strateškog partnera za prvatizaciju Aluminija

0
968
Federalni premijer Novalić razgovarao sa direktoricom EBRD-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlottom Ruhe

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe.
Sastanku su prisustvovali i direktorica EBRD-a za zapadni Balkan Zsuzsanna Hargitai, direktor Ureda za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown i bankar za infrastrukturu pri EBRD-u u BiH Josip Polić.
Centralna tema razgovora bili su investicioni planovi i prioriteti Federalne vlade u 2019. godini, te mogućnosti podrške ove evropske finansijske institucije u njihovom provođenju. Također, bilo je riječi i o provedbi postojećih projekata ove institucije u BiH.
U listi prioriteta o kojima je razgovarano je nastavak i dinamizacija izgradnje velikog infrastrukturnog projekta kakav je autoput na Koridoru 5c, koji bi, kada bude okončan, povezao Budimpeštu s Pločama.
Premijer Novalić je rekao da je Evropska banka za obnovu i razvoj jedna od najznačajnijih, ako ne i najznačajnija finansijska institucija s kojom Vlada FBiH sarađuje, posebno u oblasti infrastrukture, te da se ona doživljava ne samo kao kreditor, već i savjetnik u ovoj oblasti.
Tokom susreta napravljena je svojevrsna ‘inventura’ učinjenog na dosadašnjim projektima, posebno na Koridoru 5c. Posebno je bilo riječi o pripremi za izgradnju obilaznice Mostar Sjever – Mostar Jug i tunela kroz Prenj, koji bi, kako je rekao Novalić, trebalo gledati kao cjelinu i graditi u ‘paketu’.
Bilo je riječi i o privatizaciji kompanija čiji je vlasnik Federacija BiH, pri čemu je istaknut mostarski Aluminij koji prolazi kroz veoma turbulentno razdoblje u svom poslovanju.
“Mi smo insistirali na privatizaciji kompanija u vlasništvu Federacije BiH i sada ih je 41, umjesto 52 koliko je bilo na početku mandata ove vlade. Kada je riječ o Aluminiju, Vlada Federacije BiH je vlasnik 44 posto kompanije, Vlada Republike Hrvatske 11 posto, a ostalo je u rukama malih dioničara. Mi pokušavamo naći strateškog partnera koji bi postao vlasnik i napravio restrukturiranje kompanije. Finansirali smo i izradu dubinske analize ove kompanije čije rezultate očekujemo ovih dana“, rekao je Novalić.
Na dnevnom redu su bili i Južna interkonekcija na plinovod između Hrvatske i BiH, u čemu je EBRD ostvario značajnu saradnju sa kompanijom Plinacro, status hidroelektrane Vranduk, pitanja vezana za ekologiju i drugo, saopćeno je iz Vlade FBiH.