Vlada FBiH utvrdila maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice

0
261
Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Ministarstva trgovine, donijela odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području Federacije propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.
Obrazloženo je da je Odluka donesena u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a s ciljem zaštite životnog standarda građana. Prilikom određivanja visine marži u veleprodaji i maloprodaji vodilo se računa da marža trgovaca može pokriti troškove poslovanja i osigurati im kontinuitet obavljanja djelatnosti, kao i da ne služi za ostavarenje ekstra profita trgovaca.
Prema Odluci, mjere neposredne kontrole cijena odnose se na proizvode u nadležnosti FBiH, kantona, grada i općine, propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, odnosno privredna društva i druga pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i na malo.
Ova pravna i fizička lica obavezna su utvrditi i primjenjivati marže tako da one u veleprodaji i maloprodaji ne prelaze maksimalnu visinu marži u procentualnom iznosu na nabavnu cijenu. Ova obaveza, prema današnjoj Odluci, odnosi se na pšenično brašno tip 550 (po kilogramu propisana je veleprodajna marža 5%, maloprodajna 7%), zatim sve vrste hljeba od pšeničnog brašna (cijeli ili narezani) po kilogramu (veleprodajna marža 5%, maloprodajna 7%), mlijeko kravlje, pasterizirano, homogenizirano i sterilno po litru (veleprodajna marža 3%, maloprodajna 6%), kao i jestivo ulje suncokretovo po litru (veleprodajna marža 5%, maloprodajna 6%). Tu su i šećer kristal bijeli, po kilogramu (veleprodajna marža 4%, maloprodajna 8%), potom svježa konzumna jaja, po komadu (veleprodajna marža 5%, maloprodajna 6%), kao i sve vrste svježeg mesa (veleprodajna marža 5%, maloprodajna 6%), te deterdženti za veš u prahu po kilogramu i za suđe tečni po litru (veleprodajna marža 8%, maloprodajna 12%).
Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a za kontrolu njenog provođenja nadležne su federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija.