Vlada HNK usvojila Prijedlog budžeta za 2023. u iznosu od 328,14 miliona KM

0
216
Skupštini HNK proslijeđen je Prijedlog uravnoteženog Budžeta za 2023. godinu

Nakon više čitanja na Vladi i prošlosedmičnom usvajanju Nacrta budžeta na Skupštini, danas je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrdila i usvojila konačan tekst Prijedloga budžeta HNK za 2023. godinu u iznosu od 328.143.830 KM.
Dokument je odmah upućen u skupštinsku proceduru, a premijer Nevenko Herceg izrazio je nadu da će se Skupština sastati do kraja tekuće sedmice kako bi HNK zadržao uspostavljenu pozitivnu praksu usvajanja svih važnih finansijskih dokumenata za predstojeću prije isteka tekuće kalendarske godine.
”Kolegama u Skupštini šaljem Prijedlog uravnoteženog Budžeta koji se zasniva na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva budžetskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Budžeta u 2022. godini. Uz očuvanje stabilnosti javnih finansija, zadržali smo postojeći nivo prava, a u skladu sa projekcijom rasta prihoda ojačali smo razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i podrške”, zaključio je Herceg.
Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju utroška novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2022. godinu, kojom se odobrava isplata 2,45 miliona KM domovima zdravlja u Mostaru, Konjicu, Čapljini, Prozor-Rami, Čitluku, Stocu, Jablanici, Neumu i Ravnom, u cilju sufinansiranja obaveza iz potpisanih kolektivnih ugovora te poboljšanja materijalnoga statusa tih zdravstvenih ustanova. Zajedno sa prethodnom odlukom Vlade o isplati 550.000 KM domovima zdravlja, ukupna brojka iznosi 3 miliona KM izdvojenih za ovu namjenu.