Vlada Kantona Sarajevo će u četvrtak utvrditi može li subvencionirati cijenu gasa

0
430
Džindić i Hadžiahmetović razgovarali o rješavanju problema snabdijevanja plinom

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, te predstavnici Sarajevogasa i Energoinvesta razgovarali su na današnjem sastanku o problemima snabdijevanja plinom.
Istaknuto je da će sve nadležne kompanije za snabdijevanje gasom nastaviti razgovore kako bi se usaglašavale povučene i naručene količine gasa iz sistema kako se ne bi došlo u situaciju da Kanton Sarajevo ostane bez gasa.
Kako je novinarima kazao ministar Džindić, namjera je da se raspolaže s dovoljnom količinom plina koliko je i naručeno, ne smije se desiti da se naruči milion, a da se povuče 1,5 miliona ili da se naruči milion, a povuče 500 hiljada jer to može urušiti sistem.
Razgovarano je i o mogućnosti da Kanton Sarajevo preuzme snabdijevanje plinom za to područje. Vlada Federacije BiH ponudila je mogućnost da ukoliko Kanton Sarajevo ispuni određene uvjete preuzme snabdijevanje KS direktno.
“Tada bi se mogli uvjeriti kakva je ta tržišna cijena i kakve su oscilacije na dnevnom, mjesečnom i kvartalnom nivou. Time bi se eliminirali i određeni nesporazumi koji se pojavljuju kada je u pitanju formiranje cijena plina”, pojasnio je Džindić.
Ministar Džindić je potvrdio da su učesnici sastanka razgovarali o finalnoj cijeni naglašavajući da je u prošloj godini cijena plina od Gasproma prema jedinom snabdjevaču u Federaciji BiH porasla za 86 posto, ali je Vlada FBiH mnogo manje povećala cijenu prema ostalim snabdjevačima, uključujući Sarajevogas.
Podsjetio je da prošle godine nije došlo do povećanja cijene plina zajedničkim aktivnostima Vlade FBiH i Vlade KS koji su podnijeli trošak, a ove godine će se ponašati prema fakturama koje šalje Gasprom.
Cijena je u prvom kvartalu porasla za 11 posto prema kompanijama koje se bave snabdijevanjem, kaže Džindić, ali je i potvrdio da Vlada FBiH nije u mogućnosti ove godine nastaviti neki vid subvencioniranja.
Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović smatra da je današnji sastanak bio produktivan, ali je mišljenja da je on trebao biti održan krajem decembra kako se ne bi dešavali nesporazumi predstavljeni u medijima.
Izrazio je žaljenje zbog činjenice da Vlada FBiH ne može ići sa subvencijama, ali je najavio da bi Vlada Kantona Sarajevo trebala zasjedati u četvrtak kada bi se trebalo utvrditi koliko će Kanton Sarajevo biti u mogućnosti da subvencionira cijenu gasa.