Vlada KS i EBRD potpisali mandatno pismo: 20 miliona eura za modernizaciju javnog prevoza

0
307
Kreditna podrška EBRD-a za projekte poboljšanja javnog prevoza u Sarajevu

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuella Naessl potpisali su danas mandatno pismo, čime je osigurana podrška za nastavak ulaganja u javni prevoz Kantona Sarajevo, ali i priprema ‘Projekta javnog prevoza Sarajevo – dio 4’.
Ovaj projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, te nabavku dodatnih tramvaja kao dijela tekuće obnove voznog parka. Pored toga, projektom je predviđeno i restruktuiranje radne snage u KJKP Gras.
Projekt će u dvije tranše u potpunosti finansirati EBRD, a ukupna vrijednost iznosi 20 miliona eura.
“Korištenjem postojeće saobraćajne infrastrukture, a modernim sistemom upravljanja semaforima omogućit će se daljinska, automatska i poluautomatska kontrola saobraćaja kojom će konačno postojati alati za dinamičku manipulaciju saobraćajnim gužvama u realnom vremenu. Procjena je da će tok saobraćaja biti 30% brži na već postojećim saobraćajnicama”, rekao je ministar Šteta.
Projektom je također planirana nabavka dodatnih pet tramvaja, uz postojeću nabavku 15 novih, po evropskim i međunarodnim standardima.
Premijer Forto rekao je da je ulaganje u javni prevoz i uvođenje novih sistema upravljanja saobraćajem od velike važnosti za građane Sarajeva.
Šefica EBRD-a u BiH Manuella Naessl je istakla zadovoljstvo činjenicom da se poduzimaju konkretni koraci za poboljšanje javnog prevoza i provedbu Zelenog akcionog plana za Kanton koji je izrađen u okviru EBRD-ove inicijative za zelene gradove, uz podršku Japana.
“Ovaj projekt predstavlja korak u pravom smjeru u rješavanju problema zagađenja zraka i prometnih gužvi u Kantonu Sarajevo, uz istovremeno poboljšanje usluga javnog prevoza za građane. Projektom će se unaprijediti efekti i prethodnih projekata finansiranih od strane EBRD-a, a to su rekonstrukcija tramvajske pruge i obnavljanje voznog parka tramvaja i trolejbusa”, rekla je Naessl.