Vlada KS: Odobrenim programima omogućeno zapošljavanje 782 osobe

0
269
Ivana Prvulović

Za realizaciju mjera podsticaja zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti, kao i poboljšanja strukture zaposlenih u ovoj godini, Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila 4.356.427 KM.
Programom mjera, koji je jučer utvrdila Vlada KS, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, omogućeno je zapošljavanje 782 osobe sa evidencije Službe za zapošljavanje.
“Konkretno, kroz Program sufinansiranja zapošljavanja ‘Posao za sve’ omogućeno je zapošljavanje 200 osoba, a kroz Program ‘Javnih radova’ 287 osoba. Bit će realizovan i program sufinansiranja zapošljavanja 15 mladih osoba koje su izašle iz sistema javne brige, te još 15 osoba u okviru programa pod nazivom ‘Zlatna značka’. Dva programa koji se odnose na sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca-branitelja predviđaju zapošljavanje 115 osoba iz ove kategorije. Također, bit će realizovan program sufinansiranja zapošljavanja 150 demobilisanih boraca-branitelja u komunalnoj privredi. Planiran je i program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba”, kazala je resorna ministrica Ivana Prvulović.
Javne pozive će, prema Programu, realizovati Služba za zapošljavanje KS pod nadzorom Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.