Vlade FBiH i KS razmijenile vlasništvo nad Terminalima Blažuj i hotelom Maršal

0
359
Razmijenjeno vlasništvo nad Terminalima Blažuj i hotelom Maršal između Vlade FBiH i Vlade KS

Premijer Federacije BiH, premijer Kantona Sarajevo, te predstavnici Zavoda za izgradnju KS i Operatora-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, potpisali Aneks ugovora o prenosu prava vlasništva u svrhu rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje novih pratećih objekata Terminala Blažuj.
Nakon potpisivanja premijer Novalić rekao je da je današnjim potpisivanjem razmijenjeno vlasništvo nad spomenutim terminalima i hotelom Maršal između Vlade FBiH i Vlade Kantona Sarajevo i da je time završena aktivnost koja je trajala 12 godina između dviju vlada.
“Veoma je bitno što je Vlada FBiH dobila u posjed ono što nam je po zakonu obaveza, a to je da Federacija mora imati zalihe nafte i naftnih derivata za najmanje tri mjeseca”, rekao je Novalić.
Naglasio je da je potpisivanjem aneksa ugovora omogućena rekonstrukcija hotela Maršal ‘koji odavno ne izgleda kako bi trebao’.
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da je posebno zadovoljan što je riješen dugogodišnji problem, a koji su oba premijera naslijedila od prethodnih saziva vlada.
“Projekti Terminala Blažuj su od javnog značaja i Vlada KS nikad ne bi kočila investicije u takav strateški projekt”, kazao je Forto i najavio privatizaciju hotela Maršal jer je Vladi KS u interesu da razvija privatni sektor.