Vlada KS odobrila prodaju hotela Igman, početna cijena 9,2 miliona KM

0
449
Kupci su osim obnove hotela Igman zainteresirani i za vertikalne transporte

Na prijedlog Nadzornog odbora KJP ZOI ’84, Vlada Kantona Sarajevo je na današnoj sjednici donijela odluku o prodaji hotela Igman i pripadajućih objekata i zemljišta.
“Postupak prodaje, shodno Zakonu o privatizaciji preduzeća, provest će Kantonalna agencija za privatizaciju sistemom tendera, odnosno javnog prikupljanja ponuda u postupku male privatizacije. Početna cijena za hotel i pripadajuće zemljište u iznosu od 9.234.920 KM utvrđena je na osnovu Elaborata o procjeni hotela Igman, pripadajućih objekata i zemljišta od strane stalnog sudskog vještaka iz oblasti građevinarstva od 19. februara 2021. godine”, saopćio je ministar privrede KS Adnan Delić.
On je dodao da je ovo način da se KJP ZOI ’84 oslobodi neperspektivne imovine, te sredstvima od prodaje pokrije porezne dugove, unaprijedi infrastrukturu ski-centara i poslovanje preduzeća.
Ministar je istakao i da su ovom odlukom Vlade ustanovljeni kriteriji koji podrazumijevaju početnu cijenu, investicije, te uvjet zadržavanja hotela u domenu hotelsko-ugostiteljske, sportsko–rekreativne ili djelatnosti pružanja zdravstvenih usluga.
Delić je pozvao sve zainteresovane za kupovinu hotela Igman da se prijave na javni poziv koji će Kantonalna agencija za privatizaciju objaviti već naredne sedmice. Javni poziv ujedno će sadržavati sve neophodne informacije za potencijalne kupce.
Na današnjoj pres-konferenciji ministar Delić podsjetio je da je u proceduri i izmjena i dopuna Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, s osnovnim ciljem dodavanja nadležnosti Agenciji vezanih za privlačenje investicija u Kanton Sarajevo.