Vlada KS: Za sufinansiranje projekata ZOI 84 odobrena 2,3 miliona KM

0
399
Na Bjelašnici i Igmanu predviđena između ostalog i izgradnja novog ski-lifta

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas ‘Program utroška sredstava za sufinansiranje projekata KJP ZOI 84 Olimpijski centar Sarajevo’ koji obuhvata projekte izgradnje novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu, te prvu fazu izgradnje i modenizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate.
Za sufinansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je 2 miliona i 295 hiljada KM.
Izgradnja novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu uključuje nabavku i instaliranje novog ski lifta na trasi BX na Bjelašnici, te servisiranje postojeće instalacije lifta BX. Cilj projekta je unaprijeđenje sportskih olimpijskih objekata za održavanje sportskih takmičenja, treninga, rekreacije, kao i unaprijeđenja turističke ponude na Bjelašnici.
Prva faza projekta izgradnje i modernizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate podrazumijeva implementaciju modernog i funkcionalnog sistema kontrole naplate i korištenja kapaciteta ski centra Bjelašnica, kao i modernizaciju sistema naplate parkinga uz povećanje sigurnosti korisnika i zaposlenika ski centra Bjelašnica.
Realizacijom ovog projekta otvara se i mogućnost online prodaje karata, otvaranje novih prodajnih mjesta, čime će se smanjiti gužve pri kupovini karata.
“Ovim projektima želimo poboljšati i obogatiti turističku ponudu Kantona Sarajevo, unaprijediti poslovanje kantonalnog javnog preduzeća ZOI 84 te podići rejting Bjelašnice i Igmana kao turističkih destinacija”, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.