Bahreinski investitori žele ulagati u BiH

0
427
Premijer Novalić sa ambadadorom Alsaatijem razgovarao o unapređenju privredne saradnje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu s Ahmedom Alsaatijem, nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Bahrein za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Moskvi.
Tom prilikom razgovarano je o unapređenju saradnje, posebno ekonomske, kao i mogućnostima njenog proširenja na više privrednih djelatnosti. Ambasador je istakao da postoji zainteresiranost bahreinskih investitora za ulaganja u našu zemlju. U tom kontekstu, sagovornici su složni da treba iskorisiti mogućnosti razvijanja postojećih kapaciteta u prehrambenoj industriji, te povećanja izvoza bh. prehrambenih proizvoda, ali i razmotriti načine kako bi Bahrein te proizvode dalje izvozio u druge zemlje Zaljeva, s obzirom na povoljan geografski položaj te zemlje.
“Obzirom na velika svjetska iskustva vaših investitora, ali i naše potrebe, izuzetno smo zainteresirani za mogućnost ulaganja Kraljevine Bahrein u našu privredu, a posebno za razvoj prehrambene industrije i izvoz naših proizvoda”, rekao je premijer Novalić.
Ambasador Alsaati je informirao premijera Novalića da u martu sljedeće godine planiraju u Sarajevu organizirati ekonomski i poslovni forum za zemlje jugoistočne Evrope, kako bi investitorima iz ove kraljevine bili predstavljeni potencijali koje Bosna i Hercegovina posjeduje. Sagovornici su složni da je ovo prilika za sve zainteresirane investitore i bh. privrednike da uz direktne susrete započnu konkretnu saradnju i zajedničke projekte.
Inače, ambasador Alsaati, koji boravi u četverodnevnoj posjeti BiH i održat će niz susreta s bh. zvaničnicima, na kraju susreta je pozvao premijera Novalića da posjeti Kraljevinu Bahrein.