Vlada RS traži od Vijeća ministara BiH privremenu zabranu izvoza trupaca i drvnih energenata

0
314
Sjednica Vlade Republike Srpske (Foto: Arhiv)

Vlada Republike Srpske danas je usvojila Informaciju o potrebi uvođenja mjere privremene zabrane izvoza trupaca i energenata na bazi drveta iz BiH.
Vlada RS traži od Vijeća ministara BiH da se s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, za period do 90 dana, zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata i energenata na bazi drveta, a prema Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2022. godinu.
Oporavkom drvne industrije nakon negativnih posljedica izazvanih pandemijom, u RS-u je registrovano dodatno povećanje potražnje proizvoda od drveta na međunarodnom tržištu, te je neophodno da se sva raspoloživa sirovina iz javnih i privatnih šuma stavi na raspolaganje domaćim drvoprerađivačima.
Poseban problem na tržištu nastao je usljed međunarodne krize snabdijevanja energentima zbog sukoba u Ukrajini, što je dovelo do enormne potražnje i izvoza drveta kao energenta kao i značajnog povećanja cijena na domaćem i međunarodnom tržištu, usljed čega se javila nestašica energenata (ogrevnog drveta, peleta i briketa) za potrebe snabdijevanja stanovništva u RS.
S tim u vezi, a sa ciljem unapređenja razvoja drvne industrije, sprečavanja nestašice i zaštite domaćih potrošača u smislu snabdijevanja energentima na bazi drveta Vijeću ministara BiH je upućena inicijativa za donošenje mjere privremene zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata i energenata na bazi drveta iz BiH na period do 90 dana.