Vlada RS utvrdila prijedlog zakona o legalizaciji bespravne gradnje

0
246
Vlada RS: U 2021. godini zabilježen oporavak proizvodnih aktivnosti

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata po hitnom postupku.
Donošenje ovih izmjena i dopuna Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata po hitnom postupku je neophodno, s obzirom na to da se produžava rok do kada se objekti smatraju legalno izgrađenim.
Vlada još jednom poziva građane da ne podnose zahtjeve za legalizaciju svojih bespravno sagrađenih objekata prije usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, jer će uslovi za legalizaciju po novom zakonu biti povoljniji, a procedure jednostavnije.
Kroz odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju iz 2013. godine, a i sada važećim Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, rok do kada se objekti smatraju legalno izgrađenim bio je kraj 1980. godine. S obzirom na period koji je protekao od definisanja pomenutog roka, smatralo se opravdanim i korisnim da se ovaj rok pomjeri na kraj 1991. godine. Naime, radi se o bespravno izgrađenim objektima koji postoje i u upotrebi su više od 30 godina, a naslijeđeni su iz nekadašnje zajedničke države i tadašnjeg društveno-političkog uređenja i društvenih odnosa, pa je opravdano da svi ovi objekti budu riješeni na isti način.