Vlada Srbije usvojila lex specialis o švicarcima: Otpisuje se 38 posto preostalog duga

0
1287
Preostali dio duga u CHF biće konvertovan u eure, a iznos dobijen konverzijom biće umanjen za 38%

Vlada Srbije usvojila je Nacrt zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švicarskim francima, kojim je predviđeno da se preostali dio duga konvertuje u eure, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 posto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 posto. Prijedlog zakona bi trebalo do kraja sedmice da bude upućen u skupštinsku proceduru.
Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rješava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rješenje, navodi se u saopštenju ministarstva.
U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.
Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.
Ovim zakonom biće omogućeno da se riješi problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švicarskim francima, prenosi agencija Patria.
Predsjednica Udruženja građana zaduženih u švicarskim francima, Jelena Pavlović, ocijenila je da je usvajanje lex specialisa dobra vijest za sve dužnike u ovoj valuti i rezultat kompromisa svih učesnika u pregovorima.