Vlasti u BiH očekuju podršku Svjetske banke u postpandemijskom oporavku

0
327
Tegeltija razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa regionalnom direktorkom Svjetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder i šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Emanuelom Salinasom.
Razgovarano je o tekućem programu sa ovom finansijskom institucijom, te novim projektima u pripremi, koji su od velikog značaja za BiH. Predsjedavajući VMBiH se ovom prilikom zahvalio Svjetskoj banci na iskazanoj spremnosti da pruži podršku i pomoć BiH.
Tokom razgovora konstatovano je da je portfelj Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom veoma stabilan, bez problematičnih projekata, ali da je od izuzetne važnosti u narednom periodu ubrzati efektivnost i implementaciju projekata.
Ovom prilikom, Tegeltija je posebno istakao potrebu da se za Bosnu i Hercegovinu obezbijedi podrška koja će se baviti ne samo postojećim izazovima, već i novim potrebama koje proističu iz pandemije virusa korona i koje mogu da pomognu ekonomskom oporavku.
Tegeltija je istakao da će postpandemijski oporavak zahtijevati puni angažman svih nivoa vlasti u BiH da bi se poboljšala investiciona klima, naglasivši da će značajna ulaganja biti neophodna u digitalni razvoj, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.
Vlasti u Bosni i Hercegovini očekuju punu podršku Svjetske banke, kako tehničku, tako i finansijsku, za strukturne reforme, prije svega za reformu zdravstvenog sektora i reformu javnih preduzeća. Pored navedenih projekata, posebna pažnja posvećena je i projektima u vezi sa postpandemijskim ekonomskim oporavkom, kao što su: Projekat oporavka i podrške preduzećima u BiH, Projekat modernizacije usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije u BiH, te Projekat konkurentnosti i otpornosti poljoprivrede.