VMBiH: Ukloniti barijere u trgovini sa Srbijom

0
800
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva privrede Republike Srbije o međusobnoj saradnji i prihvatanju dokumenata koje izdaju akreditirane laboratorije za industrijske neprehrambene proizvode.
Cilj je unaprijediti međusobnu trgovinu i smanjiti te ukloniti barijere u trgovini tehničkim industrijskim proizvodima radi daljnjeg jačanja ekonomske saradnje BiH i Srbije.
Na ovaj način bit će ukinuta nepotrebna praksa nepriznavanja ispitnih izvještaja akreditiranih laboratorija jer su akreditaciona tijela iz obje države potpisnice sporazuma s Evropskom akreditacijom (EA).
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog memoranduma o razumijevanju o inicijativi Grupe na visokom nivou za povezanost Centralne i Jugoistočne Evrope o zajedničkom pristupu tržištu električne energije, energetskoj efikasnosti i obnovljivom razvoju.
Ovim memorandumom dopunjava se opis poslova i zadataka dogovoren u Sofiji 2015. godine o saradnji u oblasti plina u okviru Grupe na visokom nivou za povezanost Centralne i Jugoistočne Evrope.
Vijeće ministara usvojilo je i Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u vezi s odlukom Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) o premještanju DNK laboratorije u Hag i aktivnostima tima za pregovore Vijeća ministara u cilju postizanja sporazuma o tehničkoj saradnju s ICMP-om radi nesmetanog daljnjeg odvijanja procesa identifikacije nestalih osoba u BiH.
Bosna i Hercegovina traži da se, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima, između ostalog, riješe pitanja zaštite ličnih podataka građana nad kojim nadzor mora imati BiH. Ovo je naročito uvjetovano činjenicom da su porodice nestalih osoba dale povjerenje predstavnicima ICMP-a da obrađuju podatke, ali ih nisu ovlastile da te podatke iznose van granica BiH. Radi se o uzorcima od oko 70.000 građana BiH koji predstavljaju biološke podatke, a koji bi mogli biti zloupotrebljeni, zbog čega bh. tim želi osigurati punu zaštitu prava građana BiH.