Volvo Cars uvodi Care Key: Ograničenje brzine za neiskusne vozače

0
1038
Volvo Cars predstavio Care Key za ograničenje najveće brzine

Volvo Cars predstavio je Care Key koji svakom kupcu vozila Volvo omogućava podešavanje
ograničenja brzine za sebe, članove svoje porodice ili prijatelje.
Care Key će biti standard u svim automobilima Volvo, počevši od modela za 2021. godinu nadalje.
Care Key omogućava vozačima Volva da definiraju ograničenja najveće brzine automobila, prije nego što ga posude drugim članovima porodice ili mlađim i neiskusnim vozačima, kao što su tinejdžeri koji su tek nedavno položili vozački ispit.
Uvođenje funkcije Care Key uslijedilo je nakon najave od početka ovog mjeseca da će Volvo Cars
ograničiti najveću briznu u svim svojim automobilima na 180 km/h od 2020. godine, kako bi poslali istaknutu poruku o opasnosti prebrze vožnje.
Håkan Samuelsson, generalni direktor Volvo Cars je ovog mjeseca izjavio da kompanija želi pokrenuti razgovore o tome imaju li proizvođači automobila pravo ili možda čak obavezu da u automobile ugrade tehnologiju koja prati ponašanje njihovih vlasnika. Sada kada je takva tehnologija dostupna, to pitanje postaje sve bitnije.
Ograničavanje brzine i Care Key dio su te inicijative i ilustriraju kako proizvođači automobila mogu preuzeti aktivnu odgovornost u postizanju nulte tolerancije smrtnih žrtava u cestovnom saobraćaju podržavajući odgovornije ponašanje vozača.
Osim potencijalnih prednosti koje utječu na bezbjednost, funkcije kao što su ograničavanje brzine i Care Key će vozačima Volva vrlo vjerovatno omogućiti i finansijsku korist.
Kompanija Volvo trenutno poziva osiguravajuća društva na više tržišta na razgovor da ponude posebno, povoljno osiguranje za zajednicu Volvo koja koristi ovu bezbjednosnu opremu. Posebni dogovori i uslovi zavisit će od okolnosti na lokalnom tržištu, ali Volvo Cars očekuje da će uskoro objaviti prvi od više sporazuma s nacionalnim osiguravajućim kućama.
“Ako budemo uspjeli ohrabriti i podržati odgovornije ponašanje primjenom tehnologije koja vozačima pomaže u izvjegavanju nevolja, to bi logično trebalo imati pozitivan utjecaj na premije osiguranja”, rekao je Samuelsson.