Vozačke dozvole na pametnim telefonima: Kreću prvi projekti!

0
883
Ideja digitalnih vozačkih dozvola sve je prisutnija

Stanovnici Arizone i Georgije u SAD-u uskoro će moći koristiti svoje iPhone pametne telefone i Apple satove kao digitalne vozačke dozvole ili osobne iskaznice. Vozači koji žive u Kentuckyju, Marylandu, Oklahomi, Iowi, Utahu i Connecticutu sljedeći su na redu.
Apple nije jedini koji će izdavati digitalne vozačke dozvole u Sjedinjenim Državama. Prema izvještaju New York Timesa, država New York radi s IBM-om na mogućnosti proširenja sistema putovnica Excelsior Pass na vozačke dozvole. Sa ovim konceptom se slaže i savezna vlada.
No jesu li digitalne iskaznice dobra stvar? S gledišta privatnosti i sigurnosti, to je zasad nejasno – oni koji su pokrenuli projekt tvrde da je sve u okvirima pravila i zakona te da podaci osobni podaci nisu ugroženi, prenosi Revija HAK.
Pandemija je nekim ljudima pomogla da se lakše snalaze u pohranjivanju osobnih podataka na svojim telefonima, što bi moglo objasniti zašto vlasti i tehnološke firme napreduju s idejom digitalnih vozačkih dozvola.
Appleova, koja je prvi put najavljena na prezentaciji u junu, korisnicima iPhonea omogućuje spremanje osobnih podataka i dozvola u aplikaciju Wallet.