Vrijednost valuta sve više ovisi o kretanju dionica, a ne ekonomskog rasta

Američko dioničko tržište postalo je značajni pokretač vrijednosti dolara

0
402
Kada cijene dionica rastu, kurs dolara slabi i obrnuto

Monetarni poticaji bez presedana koje je nedavno predstavila američka centralna banka – Fed toliko su ‘izvitoperili’ finansijsko tržište da su promijenili način vrednovanja valuta.
Naime, valute (posebno američki dolar) sada snažno ovise o kretanju dioničkih tržišta, a ne toliko o makroekonomskim pokazateljima, kao što je godinama bilo uobičajeno.
Kako piše Financial Times, decenijama su valutni analitičari bazirali svoje analize na predviđanjima ekonomskog rasta i nivoa kamatnih stopa. U tom kontekstu, što je ekonomija neke države bolje stajala, očekivalo se da će njezina valuta biti snažnija.
Međutim, od marta ta veza više ne vrijedi. Dok svijet klizi u najgoru recesiju u modernoj ekonomskoj istoriji, valute koje su u pravilu najosjetljivije na kretanja ekonomskog rasta sve više vrijede u odnosu na američki dolar.
Od kraja marta kada je globalna pandemija zahvatila cijeli svijet do danas australski dolar (valuta koja je ranije bila vrlo osjetljiva na poremećaje u globalnoj potražnji) ojačala je 18 posto prema američkom dolaru. U međuvremenu britanska je funta ojačala 9 posto unatoč teškim pregovorima o Brexitu, rastućoj nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu i ekonomsko padu u aprilu od rekordnih 20 posto, a OECD predviđa toj državi ove godine najveći pad BDP-a među razvijenim ekonomijama – od 11,5 posto.
Ben Randol, valutni analitičar Bank of America ističe za FT kako su makroekonomski pokazatelji prestali biti važni nakon serije Fedovih intervencija u martu. Umjesto toga, američko dioničko tržište postalo je značajni pokretač vrijednosti dolara.
Veza je obrnuto proporcionalna, kada cijene dionica rastu, kurs dolara slabi i obrnuto. Analiza Bank of America pokazuje da je korelacija između između cijena dionica i najvažnijih valuta najsnažnija u posljednjih 15 godina, prenosi Poslovni.hr. Slobodno se može reći da valutni parovi prate kretanja na američkim berzama dionica.