Vujanović: U FBiH danas stupio na snagu Zakon o slobodnim zonama

U Federaciji BiH aktivne su četiri slobodne zone, koje su ujedno i jedine postojeće slobodne zone u BiH

0
227
Ministar Vujanović: Opravdana bojazan da rok važenja odluke Vijeća ministara nije dovoljno dug

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je za Fenu da je Zakon o slobodnim zonama u Federaciji BiH danas stupio na snagu. Ovim zakonom je usklađena oblast poslovanja slobodnih zona u Federaciji BiH sa Zakonom o slobodnim zonama u BiH.
Osnovni razlog za donošenje Zakona o slobodnim zonama u Federaciji BiH je potreba usklađivanja i uređenja ove oblasti sa Zakonom o slobodnim zonama u BiH.
U Federaciji BiH aktivne su četiri slobodne zone, koje su ujedno i jedine postojeće slobodne zone u BiH, i to Holc, Puračić, Vogošća, Visoko i Hercegovina – Mostar.
Govoreći ko sve može biti osnivač slobodne zone i koje su njegove zakonske obaveze, ministar Vujanović ističe da je Zakonom precizirano da slobodnu zonu mogu osnovati domaće i strane pravne i fizičke osobe, a osnivač će morati da uradi elaborat i pokaže da će vrijednost robe koja se izvozi iz slobodne zone preći najmanje 50 posto od ukupne vrijednosti proizvedene robe koja napušta slobodnu zonu u periodu od 12 mjeseci.
Osim toga, propisano je da osnivač, putem Federalnog ministarstva trgovine, podnosi zahtjev Vladi Federacije BiH za davanje saglasnosti o opravdanosti određivanja dijela teritorije kao slobodne zone.
S obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva osnivanja slobodne zone privlačenje direktnih stranih ulaganja, te upošljavanje novih radnika, u skladu sa ovim Zakonom, u slobodnoj zoni mogu se obavljati sve industrijske, trgovačke i uslužne djelatnosti kojima se ne ugrožavaju okoliš, zdravlje ljudi, materijalna dobra i sigurnost zemlje.