Wizz Air i partneri osnovali fond za pomoć Ukrajincima

Wizz Air je udružio snage sa fondacijama Choose Love, Shapiro i Steve Morgan kako bi osigurali besplatne karte za podršku ukrajinskim izbjeglicama da putuju u Veliku Britaniju

0
174
Sastavni element Wizz Airove strategije održivosti je njegova Airbus flota

Wizz Air je danas najavio da će aviokompanija, u partnerstvu sa neprofitnim organizacijama Choose Love, The Shapiro Foundation, The Steve Morgan Foundation i USPUK, ponuditi 10.000 besplatnih karata za ukrajinske izbjeglice za putovanje iz susjednih zemalja Ukrajine (Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke) u Veliku Britaniju, kao podršku viznoj šemi Vlade Ujedinjenog Kraljevstva ‘Domovi za Ukrajinu’.
Ova zajednička inicijativa biće pokrenuta ovog vikenda sa 10.000 besplatnih karata* dostupnih za putovanja od 14. maja do 15. juna. Kako bi obilježili početak kampanje, predstavnici Wizz Aira, Choose Love, Fondacije Shapiro, Fondacije Stevea Morgana, USPUK-a i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva okupit će se ove subote na aerodromu Luton u Londonu kako bi dočekali ukrajinske izbjeglice koje stižu letovima Wizz Aira iz Krakova i Varšave u Poljskoj i povezali ih sa njihovim sponzorima iz Velikoj Britaniji.
“Glavni cilj ove inicijative je omogućiti besplatno putovanje ukrajinskim izbjeglicama u vrijeme krize. Također bismo željeli podržati vizni program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za domove za Ukrajinu omogućavajući ukrajinskim izbjeglicama da se presele u UK sa svojim sponzorima. Od 5. maja, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva izdala je više od 95.000 viza Ukrajincima u okviru svoje šeme za domove za Ukrajinu. Preko 37.000 ih je već stiglo u Veliku Britaniju i ova nova inicijativa će omogućiti da još više ukrajinskih porodica bude primljeno u Ujedinjeno Kraljevstvo u narednim sedmicama“, saopćeno je.
Besplatne karte Wizz Aira dostupne su na ukupno 61 ruti na kojima leti od Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke do Velike Britanije, i uključuju jedan komad ručnog prtljaga i jedan komad prijavljenog prtljaga (do 32 kg) po osobi. Kompletnu listu ruta sa dostupnim besplatnim kartama možete pronaći u nastavku.
Choose Love je također pokrenuo zvaničnu web stranicu na kojoj donatori (u Evropi i Velikoj Britaniji) mogu doprinijeti prikupljanju sredstava za povećanje broja besplatnih karata sa početnih 10.000, kao i pružiti prijeko potrebnu podršku ukrajinskim izbjeglicama kada stignu u Ujedinjeno Kraljevstvo. Svi koji žele donirati fondu mogu to učiniti posjetom web stranici Choose Love.
Izbjeglice iz Ukrajine koje žele rezervisati besplatnu kartu mogu to učiniti na: https://wizzair.com/#/rescue. Besplatne karte će biti dostupne za putovanja od 14. maja do 15. juna 2022. Putnici će morati da unesu broj svog ukrajinskog pasoša (strani pasoš koji se koristi za putovanje u inostranstvo) u trenutku rezervacije kako bi se kvalifikovali za besplatne karte, i od njih će se također tražiti da pokažu ukrajinski pasoš i potrebne vize/putne dokumente u vrijeme prijave.

Besplatne karte dostupne su na sljedećim linijama:
Bukurešt – Birmingham, Doncaster Sheffield, Edinburgh, London Gatwick, Liverpool, London Luton
Varšava – Birmingham, Doncaster Sheffield, Edinburgh, Liverpool, London Luton
Gdanjsk – Aberdeen, Doncaster Sheffield, Edinburgh, Liverpool, London Luton
Krakow – Birmingham, Doncaster Sheffield, London Luton,
Katowice – Bristol, Doncaster Sheffield, Liverpool, London Luton
Lublin – London Luton
Szymany – London Luton
Poznan – Doncaster Sheffield, London Luton
Rzeszów – London Luton
Wrocław – Birmingham, Doncaster Sheffield, London Luton
Bratislava – London Luton
Košice – London Luton
Poprad Tatry – London Luton
Budimpešta – Birmingham, Edinburgh, London Gatwick, Liverpool, London Luton
Debrecen – London Luton
Bacău – Liverpool, London Luton
Cluj – Birmingham, Doncaster Sheffield, London Luton
Constanta – London Luton
Craiova – Birmingham, London Luton
Iasi – Liverpool, London Luton
Satu Mare – London Luton
Sibiu – London Luton
Suceava – London Luton
Temišvar – London Luton
Transilvania – London Luton
Burgas – London Luton
Plovdiv – London Luton
Sofija – London Luton, London Gatwick
Varna – Liverpool, London Luton

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here