Wizz Air ‘najzelenija’ avio-kompanija u Evropi

0
903
Wizz Air je jedna od najbrže rastućih i najzelenijih aviokompanija na svijetu

Wizz Air, jedna od evropskih avio-kompanija sa najvećom stopom rasta i najveći niskotarifni avio-prevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi, objavio je danas da je ostvario najniže emisije CO2 po putniku među svim konkurentskim avio-kompanijama.
Sa zabilježenih 56,5 g CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar u maju 2019. Wizz Air je avio-prevoznik sa najmanjim ekološkim otiskom po putniku. Slijedeći proaktivan korak koji Wizz Air preduzima je uključivanje podataka o emisijama u mjesečnu statistiku kako bi na osnovu transparentnosti putnici mogli da imaju sve potrebne informacije da donose odgovorne odluke.
Wizz Air posjeduje modernu flotu koju čine avioni tipa Airbus A320, A321CEO i A321NEO prosječne starosti 4,7 godina, što je čini jednom od najmlađih u avio-industriji. Wizz Airove emisije CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar se konstantno smanjuju tokom posljednjih godina, uz zabilježen pad od 4,4 posto u maju 2019. u poređenju sa prethodnom godinom. Uz naručenih više od 250 aviona tipa Airbus A321NEO, Wizz Air će nastaviti da podstiče efikasnost i unaprijeđenja u ovoj oblasti, pri čemu će ekološki otisak ove kompanije biti dodatno smanjen za skoro jednu trećinu tokom naredne decenije.

Wizz Air ima najniže emisije CO2 po putniku među konkurentskim avio-kompanijama

Model A320NEO i ostali članovi ove porodice koji su potom uvedeni su prvi usvojili najnovije tehnologije, uključujući motore nove generacije i izgled kabine koji je referentan za cijelu industriju, zahvaljujući čemu su troškovi goriva smanjeni za 20 posto. A321NEO također nudi velike ekološke prednosti sa skoro 50 posto manjom bukom u poređenju sa prethodnom generacijom letjelica. Od uvođenja u upotrebu 2016. godine, GTF motor firme Pratt and Whitney je ispunio obećanje o smanjenju emisije oksida azota za 50 posto.
”Danas, sa najnižom emisijom CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar u cijelom sektoru, Wizz Air je već ‘najzeleniji’ izbor avio-prevoza za koji putnik može da se odluči. Postavili smo ambiciozne ciljeve u vidu dodatnog smanjenja uticaja na životnu sredinu kroz primjenu najsavremenije tehnologije i dalje smanjenje emisije CO2 po putniku za jednu trećinu do 2030. godine. U našim rukama su najbolji alati pomoću kojih to možemo da ostvarimo – avionic tipa A321NEO sa Wizz Airom konfiguracijom sjedišta kapaciteta 239 putnika i Pratt and Whitney GTF motore koji koriste najčistiju i ekološki najmanje štetnu tehnologiju koja trenutno postoji na svijetu”, izjavio je Jožef Varadi, generalni direktor Wizz Aira.