Za aerodrom Bihać traži se koncesionar, za putne projekte u USK 38 miliona KM

0
402
Federalni premijer Novalić razgovarao s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade Unsko-sanskog kantona u Bihaću, s predstavnicima kantonalne vlade na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem, te Grada Bihaća.
Razgovarano je o putno-komunikacijskim projektima, s akcentom na daljnji pravac realizacije projekta aerodroma u Bihaću.
“Što se tiče projekt aerodroma u Bihaću već smo uradili ozbiljan posao – imamo glavni projekat, otkupljeno je 265 hiljada kvadratnih metara zemlje, urađena je probna pista i provedena sva ispitivanja o izvodivosti ovog poduhvata”, kazao je premijer Novalić.
Istaknuo je da su za sve to već izdvojili 13 miliona KM i došli u fazu da svi zajedno počnu konkretizirati stvari.
“Riječ je o ogromnom projektu, čija je vrijednost 65 miliona eura i sasvim je jasno da to Vlada FBiH ne može završiti sama. Zato smo od lokalnih vlasti tražili da se jasno odredi željeni pravac daljnjeg djelovanja u realizaciji ovog posla i u potpunosti se stavili na raspolaganje. Jednostavno sada, kada imamo sve dozvole, moramo zajedno naći način zatvaranja finansijske konstrukcije i pronalaska partnera, odnosno koncesionara koji će voditi aerodrom”, rekao je Novalić.
Napomenuo je i veliki broj putno-komunikacijskih projekata u tom dijelu BiH, od kojih su neki već u fazi realizacije.
“Za brojne putno-komunikacijske projekte u Unsko-sanskom kantonu, ove i iduće godine ćemo izdvojiti 38 miliona KM. U toku su izgradnje mnogih saobraćajnica, obilaznica i raskrnica, a dosta toga je i planirano u idućoj godini. Morate znati da je to najveći procenat finansijskih izdvajanja JP Ceste Federacije BiH, naravno kada se uzme u obzir broj stanovnika u ovom dijelu države”, kazao je federalni premijer.
U Bihaću se razgovaralo i o migrantskoj krizi, a premijer Novalić je podsjetio da Federacija BiH nema nadležnost o pitanju migracija, ali da je dosad učinila sve što je od nje traženo. Naveo je da Federacija BiH sa 800.000 KM finansira dovođenje struje, a sa 200.000 KM dovođenje vode u objekat ‘Lipa’.
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić kazao je da mu je drago da imaju podršku Federalne vlade i premijera Novalića u svemu, pa i kada je u pitanju kompleksna situacija s migrantima i izbjeglicama, te da će se napokon realizirati određeni projekti.
Premijer FBiH apostrofirao je bezerezervnu podršku Krajini u svakom segmentu, a predstavnike lokalnih vlasti kratko je informisao o Nacrtu budžeta za narednu godinu, odnosno upoznao ih sa onim što mogu očekivati i planirati u narednoj godini.