Za dvije sedmice izvršeno 755 pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

0
242
Na području SBK izvršene 73 inspekcijske kontrole priređivača igara na sreću klađenjem

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da su u okviru provođenja pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti sive ekonomije inspektori ove uprave u periodu od 13. do 24. marta ove godine izvršili 755 pojačanih inspekcijskih nadzora i tri kontrolna nadzora. U ovim nadzorima za evidentirane prekršaje izdato je 318 prekršajnih naloga sa finansijskim teretom od 531.552 KM.
Subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izdato je 57 rješenja o otklanjanju nedostataka, te zbog propusta neće biti prekršajno sankcionirani ukoliko iste otklone u ostavljenom roku. Izrečena su i 22 rješenja o zabrani (17 rješenja o privremenoj zabrani rada za fizičko lice zbog neposjedovanja sanitarne knjižice i pet rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala), a za naplatu na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak je evidentiran iznos od 182.324 KM. U nadzorima u oblasti radnih odnosa u saradnji s kantonalnim inspekcijama rada zatečeno je 18 neprijavljenih radnika.
U kontrolama na osnovu Zakona o fiskalnim sistemima FBiH utvrđeno je da svaki od 315 kontrolisanih subjekata posjeduje fiskalnu kasu, dok 55 subjekta u trenutku nadzora nisu izdavali fiskalne račune, zbog čega će biti prekršajno sankcionirani. Kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane su ovim zakonom, a kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM za pravno lice – obveznika, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 KM do 10.000 KM za poduzetnika.
Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivrede i ruralnom razvoju, te obavljanje farmaceutske djelatnosti, kao i nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori će trajati do 22.8.2023. godine, saopćeno je iz ove uprave.