Za izgradnju pristupne ceste tunela Hranjen izdvojeno 8,5 miliona KM

0
214
Ugovor su potpisali premijerka BPK Goražde Aida Obuća i federalni ministar Denis Lasić

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća potpisali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, Ugovor o implementaciji projekta izgradnje brze ceste Prača – Goražde.
Riječ je o budućoj pristupnoj cesti prema tunelu Hranjen iz pravca Goražda za koju je Vlada Federacije BiH odobrila 8,5 miliona KM. Ova cesta neophodna je s obzirom na to da je u toku gradnja tunela Hranjen.
Nakon potpisivanja istaknuto je da će realizacija ovih strateških infrastrukturnih projekata za Bosansko-podrinjski kanton, omogućiti kvalitetno cestovno povezivanje Goražda i Sarajeva, te poboljšati uslove za cjelokupni privredni razvoj ovog dijela Federacije BiH.
“Odavno se radi na tome da se riješi saobraćajna izoliranost Goražda i mislim da smo na dobrom putu da to konačno i otkočimo. Nakon današnjeg potpisivanja ugovora sredstva su postala operativna”, kazao je ministar Lasić.
Premijerka BPK Goražde izrazila je zahvalnost Vladi FBiH i resornom ministarstvu što su prepoznali značaj izgradnje brze ceste Sarajevo – Goražde.
“Pored sredstava koja su ranije direktno izdvojena za realizaciju projekta tunela Hranjen, Vlada FBiH s 8,5 miliona KM podržava i pristupnu cestu kako sa južne, tako i sa sjeverne strane. Ovo je najveći ugovor koji je do sada Bosansko-podrinjski kanton Goražde potpisao. Njegov značaj je višestruk, jer se jačim intenzitetom ide u realizaciju ovog projekta. Također, šalje se poruka stanovnicima našeg kantona da je izgradnja tunela Hranjen značajna za Federaciju BiH, podjednako kao i za naš kanton”, poručila je premijerka Obuća.
Implementatori ovog projketa su JP Autoceste FBiH i Ministarstvo za privredu BPK Goražde. Današnjem potpisivanju Ugovora prisustvovao je i direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder.