Za uklanjanje opasne deponije u Tuzli dva miliona KM

0
187
Ministrice Đapo i Ajšić potpisale ugovor za uklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas ugovor s ministricom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anelom Ajšić o namjenskom prijenosu sredstava za sufinansiranje projekta za uklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a i dekontaminacije tla u industrijskoj zoni Tuzla.
Za sanaciju i uklanjanje deponije kruksa iz kruga bivšeg HAK- a u Budžetu Federacije BiH izdvojeno je 2 miliona KM, a rok za realizaciju ovog projekta je 12 mjeseci.
“Ova deponija jedan je od najvećih ekoloških problema u Federaciji BiH. Radi se o opasnom otpadu kojeg je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli, a koji nije propisno odlagan. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK uradilo je istraživanje u kojem je navedeno da kruks i ostali hemijski spojevi, koji su pronađeni, predstavljaju opasnost po zdravlje stanovništva, jer je otpad zakopan u zemlju pored korita rijeke Jale. Vjerujemo da će s ova dva miliona maraka, koliko smo izdvojili, ovaj višedecenijski problem građana tuzlanske regije biti riješen”, rekla je ministrica Đapo.
Ministrica Ajšić izrazila je zahvalnost Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na izdvojenim sredstvima, saopćeno je iz ovog ministarstva.