Zapadni Balkan od 1. jula bez rominga

0
675
U zemljama Zapadnog Balkana od 1. jula ove godine neće se naplaćivati usluge rominga

U zemljama Zapadnog Balkana od 1. jula ove godine neće se naplaćivati usluge rominga. Besplatnim romingom bit će obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.
“Naknade za roming u ovim zemljama neće biti, što će građanima ovih zemalja, ali i poslovnim subjektima značiti i više novca u budžetu”, ocijenila je Majlinda Bregu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije Zapadnog Balkana održanom u Podgorici.
Dakle, od 1. jula ove godine uvođenjem pravila ‘u romingu kao u domaćem saobraćaju’, korisnici neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana, odnosno koristit će roming usluge po domaćim cijenama.
Saobraćaj koji se ostvari unutar regiona Zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona Zapadnog Balkana ili ga, na primjer, koristi u BiH.