Od PU FBiH zatraženo pojašnjenje odluke o oporezivanju poklona u novcu

0
723
Novčane doznake koje šalje dijapora iz inostranstva čine 10-15 posto bruto društvenog proizvoda BiH

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kao vodeća institucija nadležna za saradnju sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine zatražilo je od Poreske uprave Federacije BiH (PU FBiH) pojašnjenje odluke da oporezuje poklone u novcu s obzirom da Ministarstvo nije bilo konsultirano u vezi sa donošenjem navedene odluke koja je s pravom izazvala veliko interesovanje ne samo iseljenitšva nego i cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.
Do dostavljanja odgovora Porezne uprave FBiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice želi još jednom ukazati na značaj koji bh. iseljeništvo ima na ukupan društveno-ekonomski sistem naše zemlje. Podsjećamo da su za novčane doznake iz inostranstva, a koje već duži niz godina predstavljaju stabilan izvor prihoda za BiH i čine 10-15% bruto društvenog proizvoda, najzaslužniji upravo građani porijeklom iz BiH, a koji žive van granica domovine.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva sve institucije u BiH da prilikom preduzimanja mjera i aktivnosti ili donošenja odluka koje mogu imati implikacije na naše iseljeništvo, prethodno obave konsultacije sa Ministarstvom u cilju razumijevanja značaja iseljeništva i mogućih negativnih implikacija koje odluke institucija u BiH mogu imati po iseljeništvo.
Iseljeništvo iz BiH je višemilionsko i predstavlja značajn društveno-ekonomski resurs kojeg svi u Bosni i Hercegovini moramo biti svjesni i zajedničkim snagama stvoriti uslove za značajnije ulaganje iseljeništva, ne samo u finansijskom smislu, nego i smislu ljudskog potencijala i prenosa znanja i iskustava na čemu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice predano radi, saopćeno je iz ovog ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here