Završen prvi upisni rok: U srednje škole KS upisano 3.366 učenika

Konačni rezultati upisa u srednje škole Kantona Sarajevo bit će objavljeni 14. jula

0
1219
Drugi upisni rok počinje 11. jula i trajat će do 13. jula, a provodit će se online putem

Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo i Univerzitetski tele-informatički centar UTIC saopštili su rezultate prvog konkursnog roka upisa u srednje škole Kantona Sarajevo kojem je pristupilo ukupno 39 škola i 3.717 učenika.
U prvom upisnom roku ukupno je upisano 3518 učenika, od čega je putem online sistema upisano 3.366 učenika. Preostali broj učenika, većinom stranih državljana, ostvarili su pravo na srednjoškolsko obrazovanje bez korištenja online sistema u školama Gazi Husrev-begova medresa, Katolički školski centar i Druga gimnazija.
Na rang listama online sistema trenutno je 3.366 učenika ili 90,50% od ukupnog broja učenika koji su stekli pravo na upis, a njih 3.717 izvršilo je izbor zanimanja. Broj učenika koji su na rang listi svog prvog izbora je 2.492 odnosno 67%, dok je 45,68% ili 1.698 kandidata izvršilo reizbor.
Najmanje učenika nalazi se na rang listama svog drugog i trećeg izbora, 874 učenika ili 23,5% od ukupnog broja prijavljenih.
Resorno ministarstvo objavilo je konkurs za drugi upisni rok koji počinje 11. jula i trajat će do 13. jula 2018., a koji će se također provoditi online putem. Konačni rezultati upisa u srednje škole Kantona Sarajevo (KS) bit će objavljeni 14. jula 2018. godine.
Prema posljednjim podacima ministarstva, nakon objave preliminarnih rezultata, slobodnih mjesta ima u 18 škola s područja KS, a u drugom konkursnom roku predviđen je upis 508 učenika. Istim će u Četvrtu gimnaziju biti upisano 43 učenika, Gimnaziju Dobrinja 44, Srednju muzičku školu 26, Srednju mašinsku tehničku školu 33, dok je u Željezničkom školskom centru planiran upis 59 učenika.
U Gimnaziju Obala pravo na upis u drugom roku ima 12 učenika, a po 9 učenika primit će Peta gimnazija i Srednja škola primijenjenih umjetnosti. U Srednjojškoli za tekstil, kožu i dizajn slobodno je 51mjesto kao i 30 u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije.
Srednja škola metalskih zanimanja primit će 44 učenika, dok će u Srednjoj građevinsko geodetskoj školi biti upisan jedan učenik, te u Srednjoj školi za okoliš i dizajn 27. Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti planom upisa u drugom konkursnom roku prima 10 učenika, Srednja poslovno- komercijalna i trgovačka škola 19, Srednjoškolski centar Vogošća 26, Srednjoškolski centar Hadžići 46, te Srednjoškolski centar ‘Nedžad Ibrišimović’ Ilijaš 19.
Škola za srednje stručno obrazovanje i radon osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju izvršit će upis prema broju prijavljenih kandidata, a koji neće biti proveden putem online sistema.