Završen Revicon simpozij Brid(g)e: Kvalitetna edukacija je preduslov za put naprijed

0
141

Bez kvalitetne edukacije nećemo moćio dgovoriti izazovima aktuelnog trenutka u oblasti računovodstva, revizije, finansija i poreza, ključna je poruka učesnika XXIII Međunarodnog simpozija Bridge, koji je konsultantska kuća Revicon organizovala u periodu 12-14. juni 2024. Godine u Neumu.
Marin Ivanišević, vlasnik Revicona, istaknuo je da je simpozij pružio platformu za stručnjake da zajedno razmotre ključne promjene kako bi njihov utjecaj na rad dočekali spremni.
“Poruke koje šaljemo jasno ukazuju na neophodnost kontinuirane edukacije i prilagođavanja novim tehnološkim i zakonodavnim izazovima”, dodao je Ivanišević.
Fleksibilni oblici rada, poput hibridnog rada, jedan su od načina za zadržavanje radnika u kompanijama, kao i u državi, druga je poruka struke.
“Na ovaj način, unaprijeđuje se produktivnost, potiče bolji balans između privatnog i poslovnog života i smanjuje fluktuacija radne snage. Zato je zaključak struke kako ih je što prije potrebno staviti u regulatorni okvir na različitim nivoima”, objašnjava Arnela Muhotić-Bjelica, pravna savjetnica Revicona.
Pozdravljen je napredak u digitalizaciji poreskog sistema u BiH. Ova mjera povećava poreske prihode smanjenjem sive ekonomije i poboljšava usluge za poreske obveznike. Istaknuti su primjeri elektronske porezne prijave i kvalifikovanog elektronskog potpisa na razini države, kao i proces fiskalizacije u realnom vremenu koji je ove godine počeo u Republici Srpskoj, te se identično rješenje očekuje i u Federaciji BiH.
Sa simpozija je poručeno i kako je strah od vještačke inteligencije neopravdan.
“Pravi potencijal AI leži u sposobnosti da nadopuni, a ne zamijeni ljudske sposobnosti. Radnici će, bez sumnje, morati prihvatiti nove tehnologije ako žele ostati konkurentni na tržištu”, objasnio je Marko Dmitrović, savjetnik Revicona.
Istaknuta je i potreba integracije tehnologije u proizvodne procese, što je tržište prepoznalo kao neophodno, ali je i vrlo jasan zahtjev profesionalnih standarda računovodstveno-revizijske profesije i doprinosi produktivnosti u radu.
“Kad je riječ o računovodstveno-revizijskoj profesiji, naglasili smo ulogu i uputili poziv da prate i prijavljuju sumnjive aktivnosti shodno ulozi koju joj je zakonodavstvo o spriječavanju pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti povjerilo kao profesiji od povjerenja”, naglasila je Amra Salihović, konsultantica za računovodstvene i porezne oblasti Revicona.
Poručeno je i da struka mora biti adekvatno pripremljena za ESG izvještavanje. Iako obavezna primjena EU standarda u ovoj oblasti počinje 2028., za mnoge kompanije u BiH počinje već ove godine kao zahtjev tržišta, kupaca i dobavljača iz EU.
Cilj međunarodnih simpozija koje konsultantska kuća Revicon organizuje svake godine je jačanje, unapređivanje i aktivna promocija profesionalizacije u područjima računovodstva, revizije, radnog i poreznog prava, zaštite ličnih podataka te usklađivanja zakonodavstva sa zahtjevima Evropske unije.