Završena izgradnja VE Podveležje 1, investicija vrijedna 77 miliona eura

0
264
Završena izgradnja VE Podveležje 1, prvi veliki projekat EPBiH iz obnovljivih izvora

Radovi na izgradnji VE Podveležje 1, prve u vlasništvu Elektroprivrede BiH su završeni. Zahvaljujući instalisanoj snazi 48 MW, ova vjetroelektrana će godišnje proizvoditi 130 GWh električne energije, što predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH.
Projekat VE Podveležje 1 ukupne vrijednosti 77 miliona eura, Elektroprivreda BiH je finansirala kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke (KfW) i vlastitim sredstvima.
Na prigodnoj svečanosti povodom okončanja izgradnje VE Podveležje 1, upriličenoj simbolično na Dan nezavisnosti BiH, prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, predstavnici ambasade SR Njemačke u BiH, direktor Njemačke razvojne banke za BiH, predstavnici Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara, predstavnici izvođača radova, Nadzornog odbora i Uprave Elektroprivrede BiH.
“Sigurni smo da ovakvim projektima na najbolji način ispunjavamo obavezu prema historijskoj generaciji koja je prije 29 godina izborila samostalnost i nezavisnost države i ostavila nam da skrbimo o njoj koja uslov naše slobode i opstanaka”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH u obraćanju zvanicama, dodajući da projekti poput VE Podveleže 1 pokazuju da možemo iskoristiti resurese koji su nam na raposlaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane.
“U BiH ima stvari koje su dobre, koje su napredne i kojima idemo u korak sa razvijenim zemljama svijeta. Alternativni objekti su nam potrebni kako bi polako napuštali upotrebu foslinih goriva. Želim da Elektroprivreda BiH što prije krene u realizaciju narednih projekata”, rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, upućujući čestitke građanima povodom Dana nezavisnosti BiH i čestitke Elektroprivredi BiH na uspješno okončanom projektu.
Izet Žigić, predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH ukazao je na činjenicu da je VE Podveležje 1 prvi proizvodni objekat koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja doprinos EPBiH u ispunjavanju obaveza koje je država BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici i doprinos evropskoj orijentaciji – čista, zelena energija za sve Evropljane.
Realizacija projekta VE Podveležje 1 podrazumijevala je gradnju pristupnih puteva u dužini oko 10 km, lokalne saobraćajnice, 15 montažnih platoa, temelja za vjetroagregate i njihovu montažu. Za potrebe plasmana proizvedene električne energije u prijenosni elektroenergetski sistem, izgrađena je trafostanica 110/30 kV i priključni dalekovod u dužini oko 2,5 km.
Izgradnja priključnog dalekovoda 110 kV, realizovana je u sklopu Ugovora zaključenog između Elektroprivrede BiH i Elektroprijenosa BiH.
Prvi kilovati električne energije proizvedeni su u toku testiranja funkcionalnosti vjetroagregata i njihove spremnosti za paralelan rad s mrežom.
Uz kompaiju ABB Zagreb angažovanu za projektovanje, isporuku opreme, izgradnju i puštanje u pogon trafostanice i kablovske i telekomunikacione mreže kojom su vjetroagregati povezani sa trafostanicom i Konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy – Hrvatska i Wind Power A/S – Danska, sa kojim je zaključen Ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon vjetroagregata, značajan angažman u vršenju građevinskih radova imale su kompanije iz Mostara, Sarajeva i Tuzle.