Završeni 14. Dani BHAAAS-a: Cilj je ojačati bh. društvo dajući mu znanje

0
201
Prenos i širenje znanja bio jedan od prioriteta ovogodišnje konferencije

Četrnaesti po redu Dani BHAAAS-a, koji su ove godine održani u Tuzli, su završeni. U četiri dana, koliko je konferencija trajala, na jednom mjestu su se okupili brojni veliki stručnjaci iz cijelog svijeta i iz različitih oblasti – medicine, tehnologije i prirodnih nauka, održivog urbanog razvoja, te humanističkih, umjetničkih i društvenih nauka.
Program je bio izuzetno bogat, te su prisutni imali priliku slušati o novostima u različitim oblastima, prisustvovati radionicama, čak i učestvovati u njima, pogledati izložbe, ali i družiti se i međusobno dijeliti znanja.
“Ovo je izuzetna prilika kada na jednom mjestu okupimo ogroman broj velikih stručnjaka iz različitih dijelova svijeta, tačnije 254 predavača iz 13 zemalja. Ove godine imali smo i rekordan broj posjetilaca, njih preko 800, što je pokazatelj da su ovakve konferencije zanimljive i potrebne našoj zemlji. Cilj svakoga od nas je da ojačamo naše društvo na najkorisniji način, dajući mu najjači adut u životu, a to je znanje”, poručio je Amer Smajkić, predsjednik BHAAAS-a.
Da je prenos i širenje znanja bio jedan od prioriteta ovogodišnje konferencije pokazuje i činjenica da je pokrenut i mentorski program za studente medicine iz cijele Bosne i Hercegovine. Mentori će biti istaknuti bh. doktori koji žive i rade u našoj zemlji, ali i oni koji su u SAD, a prijaviti se mogu svi studenti koji su zainteresovani da od njih uče.
Ove godine započeta je i saradnja sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH na projektu Program mobilnosti znanja dijaspore i sa USAID-om na projektu Diaspora Invest 2, čime je naglašena važnost transfera znanja i kolaboracije. Također, tu su i projekti koji se razvijaju unutar BHAAAS-a, kao što su medicinski web arhiv, portal posvećen zdravlju, a koji doprinose osjećaju jedinstva i saradnje među članovima BHAAAS-a.
Jednu od najvećih naučnih konferencija u regiji već 14. put zaredom organizovala je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) uz višegodišnju podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Cilj organizatora je da ovakvim događajima unaprijedi i razvije umjetnost i nauku unutar bh. dijaspore u SAD-u, ali i u BiH, te da stvori prilike za rast i napredak u različitim oblastima.