Završeni Dani Digitalnih Inovacijskih Hubova

0
132
DIH Days: Predstavljeni digitalni inovacijski hubovi u BiH i prezentirana iskustva iz regije i EU

Dani Digitalnih Inovacijskih Hubova (DIH Days) održani su 5. i 6. marta 2024. godine u Sarajevu, tokom kojih su predstavljeni uspostavljeni digitalni inovacijski hubovi u Bosni i Hercegovini, ali i prezentirana iskustva iz regije i Evropske unije.
Digitalni inovacijski hubovi su centri koji pružaju usluge digitalne podrške za preduzeća, pojasnila je Eva Näher, programska menadžerica u GIZ BiH, koja smatra da je digitalizacija neophodna kako bi preduzeća bila spremna za lokalna, ali i međunarodna tržišta.
“Rezultati istraživanja kojeg smo radili u BiH pokazuju da samo 4% srednjih i malih preduzeća pripadajunajvišem digitalnom nivou, dok je veliki dio njih još uvijek na samom početkudigitalizacije. Istovremeno, s obzirom na to da postoji veliki broj digitalnih rješenja, poseban izazov zakompanije jeste prepoznati koje od tih rješenja najbolje odgovara njihovim potrebama. Zato su Digitalni inovacijski hubovi, čiji je zadatak da pomažu pri identifikaciji, odnosno provedbi digitalnih rješenja, od velikog značaja. Mi u okviru projekta, podržavamo dva digitalna inovacijska hubaiz Sarajeva i po jedan iz Banjaluke i Tuzle“, istakla je Eva Näher, programska menadžerica u GIZ BiH.
Ovaj događaj se organizira u okviru projekta ‘Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini / EU4DigitalSME’, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Projekat implementira Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ),a usmjeren je na stvaranje poticajnog okruženja za mala i srednja poduzeća u cilju uspješne digitalne i inovacijske transformacije, te u svrhu sveobuhvatnog unapređenja tzv. ekosistema za inovacije i digitalizaciju u Bosni i Hercegovini.
“Jedan od ključnih ciljeva razvoja BiH jeste digitalizacija. Digitalna revolucija se upravo dešava i smatramo da BiH treba da iskoristi raspoložive resurse kako bi stvorila jedno pozitivno poslovno okruženje za razvoj privrede. U pogledu korištenja digitalnih tehnologija, BiH se nalazi pred izazovima kao i većina zemalja razvijenog svijeta. Što se tiče e-servisa tu smo u velikom zaostatku i to je ono na čemu trebamo poraditi kako bi sustigli ostatak Evrope. Akcent je na razvoju srednjih i malihpreduzeća koja čine oko 90% ukupnog broja kompanija i generišu oko 70% poslova. Ako naša mala i srednjapreduzeća žele biti tržišno konkurentna i žele povećati svoju produktivnost,neophodno je da uđu u proces digitalizacije“, kazao jeArmen Bukvić, savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH.
Digitalni Inovacijski Hubovi su most između digitalnih inovacija i poslovnog sektora, smatra Milica Trajković, rukovodilac Centra za inovacije i poslovni razvoj, BioSense institut, Univerzitet u Novom Sadu EDIH.
“Ovo je bila prilika da čujemo zanimljive primjere iz našeg regiona. Za mala i srednja preduzeća posebno je značajno prisustvo predstavnika zajednice, naučno istraživačkih instituta, fakulteta i univerziteta, čija dragocjena znanja imaju praktičnu primjenu. Uz dodatnu mogućnostumrežavanjai dijeljenja iskustva, ovakvi događaji predstavljaju platformu za povezivanje različitih sektora i stvaranje sinergije među učesnicima“, zaključila je Trajkovićeva.
Kroz projekt ‘Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME’ uspostavljena su i podržana četiri Digitalna Inovacijska Hub-a (DIH): Its4Health HUB i DigitalStorm HUB iz Sarajeva, IDEMO HUB iz Banja Luke, te Industrijal HUB iz Tuzle. Oni su tokom dva dana predstavili svoje servise, govorili o izazovima u digitalnom svijetu, te razmijenili iskustva sa HUB-ovima iz Evrope.
Digitalnu transformaciju zdravstvenog sistema u BiH osigurava Its4Health HUB, oblikujući mehanizam koji će na siguran, transparentan i efikasan način osiguravati medicinske usluge.
“Mi smo na neki način dio istraživačkog tima u ovoj oblasti. Za nas je ovo čast i privilegija da doprinesemo digitalizaciji konkretno zdravstvenog sektora i tako budemo dio transformacije koja je u svijetu već apsolutno prisutna“, kazala je prof.dr. Belma Ramić-Brkić, dekanesa fakulteta za Kompjuterske nauke i Informacione sisteme Univerziteta SSST i predstavnica Its4Health HUB-a.
Evropska unija i vlada SR Njemačke kroz projekt Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME podržavaju inovativne tehnologije, vještine i usluge čime se doprinosi stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih preduzeća u konkurentnim sektorima u Bosni i Hercegovini.