ZDK: Odobrena subvencija dijela plate za mart za prvih 50 firmi

0
687
Donošenjem zakona ujednačena prava žena-majki koje su zaposlene i koje nisu zaposlene

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) donijela je odluku o odobravanju sredstava subvencije dijela minimalne plate za mart za prvu grupu privrednih subjekata koji su se prijavili na javni poziv kantonalnog ministarstva za privredu. Tom odlukom obuhvaćeno je 50 subjekata sa 234 uposlenih, a ukupan iznos odobrene subvencije je 47.502 KM.
Prema riječima ministra za privredu ZDK Zlatka Jelića, resorno ministarstvo je zaprimilo ukupno 2.000 zahtjeva privrednih subjekata, koji se obrađuju prema redoslijedu pristizanja, a obrađeni su zahtjevi koji su pristigli do 21. aprila. On je dodao da bi nova odluka o odobravanju subvencije trebala biti donesena do kraja ove sedmice.
Pravo na subvenciju polovine minimalne plate za mart te punog iznosa minimalne plate za april imaju privredni subjekti sa sjedištem na području Zeničko-dobojskog kantona kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba FBiH, a koji nisu otpuštali radnike u periodu od 29. februara do 31. marta ove godine. Javni poziv za odobravanje subvencije za april, u visini punog iznosa minimalne plate u FBiH, bit će objavljen iduće sedmice.
“Očekujemo da ćemo tokom ove i naredne sedmice obraditi sve pristigle zahtjeve, tako da ćemo vrlo brzo krenuti sa isplatom subvencija. Borimo se za svako radno mjesto, a sve što smo do sada zacrtali uspjeli smo realizirati”, kazao je kantonalni premijer Mirza Ganić.
Pored mjere subvencije plate za privredne subjekte kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa, drugom mjerom je pojednostavljena dodjela kredita iz Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK, vrijednog 1,5 miliona KM, a u budžetu Ministarstva za privredu osigurana su sredstva za subvenciju kamate za korisnike kreditne linije.
Spisak svih korisnika subvencije plata za mart i april bit će objavljen na internet stranici Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Press službe ZDK.