Željeznice FBiH od 3. januara uvode novu liniju Sarajevo-Podlugovi

0
409
U četvrtom tromjesečju 2022. na godišnjem nivou broj putnika veći je za 26,1 posto

Željeznice Federacije BiH od 3. januara 2022. godine uvode u saobraćaj novu željezničku putničku liniju na relaciji Sarajevo-Podlugovi-Sarajevo, saopćeno je iz ove kompanije.
Ova linija se uvodi shodno sporazumu Željeznica FBiH i Vlade Kantona Sarajevo odnosno ministarstva saobraćaja o uvođenju putničke linije na relaciji Podlugovi-Iljaš- Željeznička stanica Sarajevo. Ovaj ugovor je potpisan 20. decembra 2021. i primjenjivat će se do kraja 2022. godine.
Vozovi na relaciji Sarajevo-Podlugovi-Sarajevo saobraćat će svaki dan i zaustavljat će se u stajališnim mjestima Alipašin Most, Briješće, Rajlovac, Reljevo, Semizovac, Vogošća, Ilijaš staro stajalište, Ilijaš Grad i Podlugovi, a radit će se i na uspostavljanju stajališnog mjesta u Buća Potoku.
Vožnja na ovoj relaciji trajat će 36 minuta. Putnici koji posjeduju važeće mjesečne đačke, studentske i pezionerske karte za javni linijski prevoz putnika na području Kantona Sarajevo, moći će ih koristiti za prevoz vozom na ovoj relaciji.
Kako bi svoje usluge učinili pristupačnijim za što veći broj ljudi, Željeznice FBiH omogućile su korisnicima popuste u cijenama svojih usluga i to: 20 posto za povratnu kartu, 30 posto za studente, novinare, invalide, penzionere, i grupe od 6 do 30 putnika, 50 posto za djecu od 4 do 12 godina, grupe od 30 i više putnika, mjesečne karte, slijepa lica i njihove pratioce. Djeca do 4 godine ne plaćaju kartu.